Zapsu’ya eczacı öfkesi

Cüneyt Zapsu’nun ailesine ait For You mağazalarının ‘drugstore’ adını almasını protesto eden eczacılar, Tünel’den Taksim’e yürüyüş düzenledi. Bazı eczacılar “For You Zapsuyu’nda boğul” yazılı dövizler taşıdı.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Eczacı Odası'nın çağrısıyla Tünel Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 400 kişilik eczacı grubu, Başbakanın eski danışmanı Cüneyt Zapsu'nun ailesine ait For You mağazalarının ilaç satma girişimini protesto etmek için Taksim'e yürüdü.
Yürüyüşe Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Petek, bazı eczacı odası yöneticilerinin yanısıra İstanbul, Marmara ve Yeditepe Eczacılık Fakültelerinin dekanları, öğretim üyeleri ve öğrencileri de katıldı. 'Deliğe süpüreceğiz'"Drugstore For You'ya izin vermeyeceğiz" yazılı pankart açan eczacılar, "Bu memleket bizim For You'lar emperyalizmin", "For You'ları deliğe süpüreceğiz", "Sermaye defol eczaneler bizimdir", "Zapsu elini eczanemden çek", "Sömürge yasaları istemiyoruz", "İlaçta rekabet istemiyoruz" sloganları attı. 'Eczacılara meydan okuyorlar'Taksim Meydanı'nda basın açıklamasını okuyan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, For You şirketinin Türkçesi "eczane" demek olan "drugstore"lar olarak yeniden yapılandırıldığını mağazalarına astıkları büyük afişlerle ilan ettiğini belirtti. Bunun onbinlerce eczacıya meydan okumak olduğunu savunan Güngör "Öksürük şuruplarını, ağrı kesicileri, mide ilaçlarını OTC adı altında market rafına koyup peynir ekmek gibi satacağız, diyorlar. Yetersiz beslenme yüzünden vitamin, mineral kullanması gereken yoksul halkımıza 'Bundan böyle sigorta bunları karşılamayacak, gideceksiniz For You mağazasına, cebinizden para vererek alacaksınız' diyorlar" dedi. İlacı eczane dışına çıkarma girişimine izin vermeyeceklerini söyleyen Güngör, halkı market zincirlerine teslim edilmeye çalışılan ilaç hakkına sahip çıkmaya çağırdı. Afişler hâlâ kaldırılmadıTürkiye'de drugstore diye bir kavram olmadığını belirten Güngör "Gözümüze baka baka suç işleyeceklerini ilan ediyorlar. Sağlık Bakanlığı valiliklere yazı gönderdi ve yasadışı olan bu afişlerin kaldırılmasını istedi. Soruyoruz: Hâlâ neden kaldırılmıyor bu afişler? For You yönetim kurulu başkanı Aziz Zapsu, basına 'Reçeteli ilaç satmayacağız' diye açıklama yapıyor. Alttan alta reçetesiz ilaç satma niyetinde olduğunu haber veriyor. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre reçeteli ilaç da reçetesiz ilaç da sadece eczaneden alınır. For You mağazalarının sahiplerine hatırlatıyoruz: Türkiye Cumhuriyeti yasalarına tabisiniz, İngiliz, Amerikan yasalarına değil!" diye konuştu. İlacı eczane dışına çıkaracak bir düzenleme girişimine karşı daha güçlü eylemler yapacaklarını dile getiren Güngör "Bu ülkede drugstore açtırmayacağız! İlacı Drugstore'lara, sağlığımızı piyasaya teslim etmelerine izin vermeyeceğiz" dedi. Basın açıklamasının ardından eczacılık fakültesi öğrencilerinin "İstanbul'da doğdu, ABD'li oldu, sermayenin oğlu Cüneyt Zapsu" şeklinde slogan atıp halay çekmesi ise dikkat çekti.