Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Yunanistan 'emperyalist reçete'yi onayladı

Emperyalizmin kriz yaşayan Yunanistan’a dikte ettiği 2010 bütçesi dün parlamentoda onaylandı. Kamu emekçileri iş bırakacaklarını açıkladılar.

Yayın Tarihi: 25.12.2009 , 09:30 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Hükümetin borç batağına saplandığı Yunanistan’da, emperyalizm tarafından dikte ettirilen 2010 yılı bütçesi onaylandı.

İşbirlikçi PASOK hükümetinin “acı ilacı yutacağız” diyerek hazırladığı bütçe, 2009’da yüzde 12,7 olarak gerçekleşen bütçe açığını 2010’da yüzde 9,1’e indirmeyi amaçlıyor. Bu amacın gerçekleşmesiyse, kamu emekçilerinin ücretleri ve kamu hizmetlerine yönelik harcamalar başta olmak üzere kamu gider kalemlerinin kesilmesiyle sağlanacak.

Kamu emekçileri sendikası ADEDY, “sermaye piyasaları tarafından dikte ettirilen 2010 bütçesini protesto etmek için”, Şubat başında 24 saat iş bırakacağını açıkladı.

AKP’den öğrendiler!
Yunanistan’ın 2010 bütçesi, kamu gelirlerinde yüzde 9’luk bir artış öngörürken, kamu harcamalarında yüzde 2,3’lük bir kesinti yapılmasını öngörüyor.

Kamu gelirlerindeki artışın, yarın bütçeyi TBMM onayına sunacak olan AKP hükümetinin yöntemleriyle yapılmış olmasıysa dikkat çekiyor. Buna göre, öngörülen 4,5 milyar avroluk artışın yaklaşık üçte biri, karaparaya af çıkarmak yoluyla sağlanacak. Hatırlanacağı üzere AKP hükümeti de “Varlık Barışı” uygulamasıyla benzer bir yöntem izlemişti.

Kirli parayı sisteme sokmanın yanı sıra tütün, alkollü içecek ve konut vergilerine de önemli ölçüde zam yapılacak ve buradan 1,5 milyor avroluk gelir elde edilecek.

Sermayenin bir kereye mahsus vergilendirilmesinden de 1 milyar avroluk gelir elde edilecek.

Kamu çalışan maaşları donacak
Hükümetin acı reçetesinde vergi zamlarının yanı sıra, kamu emekçilerinin maaşlarında da düşüş öngörülüyor. Buna göre aylık 2 bin avro ve daha yüksek geliri olan kamu çalışanlarının maaşlarına 2010 yılında zam yapılmayacak.

Ayrıca kamu hastanelerine yapılan ödemelerde de kesintiye gidilecek.

Ek uygulamalar yolda
Bu haliyle bile “insaflı” kabul edilen 2010 bütçesinde, şu an ucu açık bırakılan ve tahminlere göre Ocak ayında açıklanacak kimi tedbirler de mevcut.

Buna göre, hükümet kamu çalışan maaşlarında yüzde 10 kesintiye gidebilecek. 2010’da hükümet isterse hiç yeni kamu çalışanı istihdam etmeyebilecek 2011 ve sonrasındaysa her 5 işten ayrılan kamu çalışanı için 1 yeni kamu çalışanı işe alınacak. Geçici kamu işçileri üçte bir oranında azaltılabilecek sosyal güvenlik harcamaları yüzde 10 azaltılabilecek.

Fitch ve Moody’s üstten konuştu
Yunanistan’a yönelik olumsuz tahminleriyle ülkenin krizini derinleştiren emperyalist kuruluşları Fitch ve Moody’s, kendi tavsiyeleriyle oluşturulan bütçe için üstten konuştu.

Her iki kuruluş da, “hükümetin performansına bakarız” açıklamasında bulunurken, Fitch “kamu ücret kesintisi değil, yeni çalışanların işe alınmaması önemli” açıklamasında bulundu.
(soL - Dış Haberler)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.