Yeni asgari ücret belirlendi

Önceki yıllarda olduğu gibi yeni asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda hükümet ve işveren temsilcilerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Asgari ücret, 1 Ocak 2011'den itibaren 16 yaşından büyükler için net 629.96 lira olarak belirlendi.

Bugün toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda Türk-İş'in şerh koyduğu yeni asgari ücret, hükümet ve işveren temsilcilerinin oy çokluğuyla kabul edildi.

2011 yılında geçerli olacak asgari ücret, yılın ilk altı ayı için yüzde 4.7, ikinci altı ayı için yüzde 5.1 oranında artırıldı.

Buna göre, asgari ücret 16 yaşından büyükler için 1 Ocak 2011'den itibaren brüt 796.50, net 629.96 lira yılın ikinci yarısında ise brüt 837 lira, net 655.57 lira olarak uygulanacak.

Asgari ücret 16 yaşını doldurmamış işçiler için ise yılın ilk yarısında brüt 679.50, net 546.20 lira yılın ikinci yarısında ise brüt 715.50, net 571.97 lira olarak uygulanacak.

Hükümet komisyona asgari ücrete gelecek yılın ilk 6 ayında yüzde 4.7, ikinci 6 ayında yüzde 4.1 zam önermişti. Pazarlık payı bırakılarak sunulduğu anlaşılan teklif, toplantıda bir miktar yukarı çekilerek yılın ilk altı ayı için yüzde 4.7, ikinci altı ayı için yüzde 5.1 olarak belirlendi.

Türk-İş yetersiz buldu

Asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarında işçi kesimini temsil eden Türk-İş, daha önceki yıllarda olduğu gibi karara yine şerh koyarken, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada "belirlenen asgari ücret düzeyinin yetersiz olduğunu ve ülkenin bugünkü koşullarında 'insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi' sağlamaktan yine uzak kaldığını" kaydetti.

Gök, asgari ücretin işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuru ile bağdaşacak bir ücret olması gerektiğini belirtti:

"Asgari ücretin tespitinde geçim şartları dikkate alınmalı, tespitte Türkiye İstatistik Kurumu verileri kullanılmalı ve işçi ailesiyle birlikte değerlendirilmelidir. Bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesi sağlanmalı ve belirlemelerde en düşük devlet memuru maaşı dikkate alınmalıdır. Ayrıca asgari ücret artışı refahtan pay da içermelidir."

Türkiye İstatistik Kurumunun, tek kişinin geçimi için belirlediği tutarın net 900,9 lira olduğunu söyleyen Gök, komisyonun öncelikle devletin resmi kurumunun belirlediği bu rakamı dikkate alması gerektiğini vurgulayarak, "Ancak çalışanlar aileleriyle birlikte, bir kez daha insana yakışmayan olumsuz yaşam koşullarına terk edilmiştir. Belirlenen bu asgari ücret, ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların önemli bir göstergesidir. Siyasal iktidarın ve işverenlerin çalışanlara yaklaşımının yansımasıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun işveren-hükümet kesimi temsilcilerinin oy çokluğuyla belirlediği asgari ücrete katılmıyoruz ve işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz" dedi.

İşverenler fedakarlık yapmış!
Toplantı sonrasında açıklama yapan hükümet temsilcisi Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın ise "Bu oranlarımız maalesef oy çokluğuyla alınabilmiştir. İşçi kesimimizle bütün gayretlerimize rağmen ortak karar çıkmamıştır. Belki onların da katılımı olsaydı bu miktarlarda belli bir yükseliş de olabilirdi" dedi.

İşveren kesiminden TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk ise ülkenin kaderi üzerinde rol oynayan bir rakamı belirlemek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti. Konuk, kararın üç kesimin de uzlaşmasıyla çıkmasını arzu etmelerine rağmen, bu imkanın sağlanamadığını söyledi.

TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Konuk'un işveren kesimi olarak asgari ücretin belirlenebilmesi için fedakarlık yaptıklarını ifade etmesi ise dikkat çekti.

Zam düşük, protesto yasak
Bu arada Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını DİSK'e bağlı Devrimci Sağlık-İş Sendikası üyeleri protesto etti.

DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş üyeleri, “Asgari ücret 40 milyon kişiyi ilgilendiriyor, bu ücretle geçinemiyoruz, neden biz bu toplantıya alınmıyoruz, biz de toplantıya gireceğiz” diyerek toplantıya girmek amacıyla bakanlığın demir kapısından atladılar.

Polis işçilere müdahale ederek 6 kişiyi gözaltına aldı.
(soL-Ekonomi)