Yatırım bankacılığında son nokta

Goldman Sachs ve Morgan Stanley de yatırım bankacılığına veda ettiler. Her iki banka FED'e yaptıkları başvuru ile mevduat bankacılığı statüsüne geçerken, Kongre kurtarma planına son noktayı koymaya hazırlanıyor. Zaman zaman plana yönelik bazı pazarlıkların yapıldığı da belirtiliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Goldman Sachs ve Morgan Stanley, FED'in (ABD Merkez Bankası) güvencesi altına alındı. FED tarafından yapılan açıklamaya göre bankalar bundan sonra mevduat bankacılığı olarak statülerine devam edecek ve FED'in denetimine tabii olacaklar. Bankalar nakide sıkıştıkları zaman FED'den yararlanabilecekler.

Ayakta kalan son yatırım bankalarından olan Goldman Sachs ve Morgan Stanley geçtiğimiz hafta zarar açıklamıştı. FED'e yaptıkları başvuru ile mevduat bankacılığı statüsüne geçmeyi kararlaştıran her iki bankanın statü değişikliğine FED onay verdi. Banka yöneticileri istikrar adına en uygun yönetemin bu olduğu görüşündeler.

Bankaların bu adımı ile yatırım bankacılığı devrinin kapandığı ileri sürülüyor.

Kongre'de yardım pazarlığı
Bankaların kararında FED'in açıkladığı kurtarma planın etkili olduğu da ifade ediliyor. Diğer yandan haftasonu ABD Kongresi'nin ele aldığı kurtarma planına ilişkin çalışmaların sürdüğü, Demokratların ek önerilerde bulunduğu bildirildi.

Haftasonu televizyon programına katılan ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, mali sistemi düzeltmek için gerekli olan 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin Kongre'den bir an önce geçmesini istedi. Paulson, ABC Televizyonunda yaptığı açıklamada, Kongre'deki Demokrat üyelerin, ilave önerilerde bulunmasından çok paketin bir an önce çıkması için destek vermelerini istedi.

Diğer ülkeler de paket hazırlamalı
Henry Paulson, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden, ABD'de faaliyet gösteren yabancı bankaların da faydalanabileceğini çünkü bu bankaların doğrudan ABD ekonomisini ilgilendirdiğini söylerken, diğer ülkelere de ABD'nin yaptığı gibi kurtarma paketi hazırlamaları çağrısında bulundu.

Kendisinin asla piyasalara müdahalenin iyi bir fikir olduğunu düşünmediğini belirten Bakan Paulson "Ancak şimdi, bu gerekli" diye konuştu. Paulson ayrıca hızlı hareket etmek istediklerini ve mortgage krizini temizlemek istediklerini vurguladı.

Demokratlardan seçime hazırlık
Demokratlar, kurtarma paketinden, ipotek riski bulunan kredi almış konut sahiplerinin de faydalanmasını istiyor. Kongre'nin 700 milyar dolar vereceği Hazine Bakanlığı üzerindeki denetimini artırması, yalnızca bankalara değil ev sahiplerine de doğrudan yardım yapılması, şirketleri yardım isteyen üst düzey yöneticilerin maaş ve ikramiyelerinin sınırlandırılması gibi talepleri söz konusu.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ise vergi mükelleflerinin korunması için önlemler alınmasını isteğini dillendirdi.

Hazine'nin önerisinin onaylanması halinde, ABD yönetiminin borçlanma limiti, 10,6 trilyon dolardan, 11,3 trilyon dolara çıkacak. ABD Hazinesi, 700 milyar dolar ile mali kurumların karşılıksız borçlarını, iki yıllık bir süreç içinde satmasına imkan verecek. Hazine, bankalara karşılıksız sağlayacağı bu para karşılığında, bankalardan herhangi bir varlık satın almaz iken sadece destek sağladığı bankalar ve mali kurumları yeniden düzenleyecek, operasyonlarına karışabilecek.

Kurtarma planı 1929 bunalımından sonra yürürlüğe girecek olan en geniş kapsamlı plan olarak nitelendiriliyor.