"Yasayla GDO'lu ürünler serbest olacak"

<strong>Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "Havza Bazlı Destekleme Modeli" ile GDO'lu ürünler konusunda düzenleme getiren "Biyogüvenlik Yasa Tasarısı Taslağı"nın eksiklikleri konusunda uyardı.</strong>

soL (HABER MERKEZİ) İbrahim Yetkin, genetiği değiştirilmiş organizmalı ürünlerin, niteliğine bakılmaksızın Türkiye’ye girişinin yasaklanmasını istedi. Yetkin, “Havza Bazlı Destekleme Modeline” birden geçilmesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, uygulamaya bir pilot havza seçilerek başlanması gerektiğini savundu.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, bir basın toplantısı düzenleyerek, "1998 yılından bu yana GDO’ların hiç bir denetime tabi olmadan ithal edildiğini" ifade etti. Yalnızca 2003 yılında Türkiye’nin 1.8 milyon ton mısır, 800 bin ton soya ithal ettiğine dikkat çeken Yetkin, “Mısır’ın yüzde 81’i, soyanın ise yüzde 88’inin ABD ve Arjantin’den geldiğini, neredeyse tamamı GDO’ludur. Türkiye gümrüklerinde söz konusu ürünlerinin ayrımını yapabilecek laboratuvar alt yapısı yoktur. Bursa ve Ankara'da bulunan mevcut laboratuvarlar ile etkin bir denetim yapabilmek olanaksızdır” dedi.

Riskli gıdalar
Türkiye’de işlenen GDO’lu hammadde ve yurtdışından ithal edilen işlenmiş ürünlerden önemli bir kısmının GDO içeriğine sahip mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta, glikoz şurubu, sakaroz ve fruktoz içeren gıdalar olduğuna dikkat çeken Yetkin, “Bisküvi, kraker kaplamalı çerezler, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvancıl gıdalar ile pamuk GDO’lu olma riski taşıyan gıdaların başında geliyor” dedi.

"Girişi yasaklanmalı
Hangi nitelikte olursa olsun ülkeye GDO ürünlerinin girişinin yasaklanması gerektiğini vurgulayarak, bunun için gümrük ve iç piyasada etkin bir denetim sisteminin kurulması gerektiğini kaydetti. Bu ürünlere kapının açıldığında, terminatör tohumla üreme yeteneği alınmış tohumları, her yıl para vererek yeniden satın almak zorunda kalacağını ifade eden Yetkin, “Bu alanda kullanılmak için üretilmiş birkaç çeşit kimyasala da bağımlılığın artacağını ileri sürdü. GDO’lu tohum firmalarıyla kimyasal üreten firmalar arasında birleşmeler yoğun bir şekilde yaşandığını aktaran Yetkin, “Eskiden ülkelere bağlıydınız, artık şirketlere bağlısınız” dedi. Yetkin, GDO’lu tohumların kontrolsüz alanlarda ekimine asla izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.