'Üzümden ille şarap mı yapılır?'

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası yönetim Kurulu Başkanı Suat öztürk, Elazığ'da bağcılığa önem vereceklerini söyledi. Bağcılıktan "dini sebeplerle" uzak durulduğunu belirten Öztürk, "bağcılığı şarap üretimi ile sınırlandırmak yanlış olur" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası yönetim Kurulu Başkanı Suat öztürk, Doğu Anadolu Projesi çerçevesinde Elazığ'da bağcılığa önem verileceğini söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Öztürk, "Dini sebeplerle bugüne kadar ilimiz ekonomisi için önemli katma değer yaratmayan bağcılığı sadece şarap üretimi ile sınırlandırmak yanlış olur" diyerek "üzüm ve üzüm suyundan bir çok alternatif üretim yapıldığını" ifade etti.

Öztürk ayrıca Elazığ'da daha önce TEKEL bünyesinde bulunan bir şarap fabrikası bulunduğunu, TEKEL İçki'nin özelleştirilmesinin ardından üzüm üreticilerinin büyük sıkıntılar yaşamaya başladığını söyledi.

İki gün önce de Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar konuyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Bayraktar, TEKEL Şarap Fabrikası'nın özelleşmesiyle başlayan pazarlama sıkıntısının gittikçe arttığını, üzümü depolama ve bekletme şansı olmadığı için çiftçinin ürününü çoğunlukla maliyetin altında satmak durumda kaldığını ifade etmişti.

Şarap üretiminde kullanılan en önemli üzüm çeşitleri olan Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri, Türkiye'de en çok Elazığ ve Malatya'da yetiştiriliyor.