Ukranya'da sosyal sorumluluğunu yerine getiren işadamlarının Türkiye'deki sorumsuzluğu

Türk işadamları, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Ukranya'da Solnisko Kimsesizler Yurdu'nun onarımını gerçekleştirdi. Medyada “Örnek Proje” başlığıyla yer alan haberde, Türkiye’de artan çocuk emeği sömürüsüne değinilmemesi dikkat çekti.

Ukrayna’da 1.5 milyar dolarlık yatırımları bulunan Türk işadamları, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Odessa’nın ikinci büyük yetimhanesi olan Solnisko Kimsesizler Yurdu'nun onarımını gerçekleştirdi. Medyada “Örnek Proje” başlığıyla yer alan ve Türk işadamlarının terk edilmiş Ukraynalı çocuklara güvenli ve konforlu bir yetimhaneye kavuşturduğu vurgulanan haberlerde, Türkiye’de artan çocuk emeği sömürüsüne değinilmemesi dikkat çekti.

Türk-Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) liderliğinde yapılan projeyle uygun şartlar altında barınma şansı bulamayan terk edilmiş Ukraynalı 110 çocuk güvenli ve konforlu bir yetimhaneye kavuşmasını Türkiye’nin imajı ve reklamı için önemli bir araç olarak gören TUİD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Murat Aytaç Ukrayna'da sosyal yaşantıda da taşın altına ellerini koyduklarını ifade etti.

Aytaç sözlerine şöyle devam etti:

"Buradan para kazanıyorsak mutlaka buraya katkı yapmamız lazım. Ukrayna bağımsızlığını kazandığından beri buradayız. Daha önce Kiev’de bir hastaneyi modernize etmiştik. Şirketlerin başarıları sadece mali durumlarla ölçülmüyor, sosyal projelere katkı da bu anlamda önemli hale geldi. Türkiye’nin bilinirliğini ve amaçlarını üst seviyeye çıkarmamız lazım. Bu, bizim gibi işadamlarına bağlı, bunu devletten beklemenin bir anlamı yok.”

700 Türk firmasının faaliyet gösterdiği Ukrayna'nın tatil beldesi Odessa’da gerçekleşen açılışta konuşan Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Mehmet Samsar, genelde işadamlarının bir ülkede para kazanıp gittiğini ancak Türk iş adamlarının bunun aksine kazandıklarını o ülkenin halkı ve çocukları için harcadığını dile getirdi.

Ukranya'da sosyal sorumluluğunu yerine getiren işadamlarının Türkiye'deki sorumsuzluğu
Sosyal sorumluluk projeleriyle yatırım yaptıkları Ukranya’da yalnızca 110 çocuğa ulaşan Türk işadamlarının bu davranışı takdir ile karşılanırken, kendi ülkelerinde meslektaşlarının artık daha sık kullandığı çocuk emeği sömürüsünü engellemek için hangi projelere imza atacakları ise merakla bekleniyor.

Bilindiği gibi dünya genelinde 306 milyona ulaşan çocuk işçi sayısı Türkiye’de ise 1 milyona yaklaştı. Milyonlarca çocuk, fiziksel, zihinsel, eğitsel, sosyal, duygusal ve kültürel gelişimlerine zarar veren ve ulusal yasalarla uluslararası standartlara uygun olmayan koşullarda çalışmakta.

DİSK-AR’ın çalışmasında, Türkiye’de 958 bin çocuk işçinin olduğuna vurgu yapılırken, çocuk işçiliği ile mücadelenin ivmesinin de giderek düştüğüne dikkat çekilmişti. Ayrıca Türkiye’de çocukların en fazla mevsimlik tarım, küçük ve orta boy sanayi işletmeleri ve sokakta çalıştırıldığı ifade edilmişti.

Raporda, Türkiye açısından bir başka çarpıcı verinin ise ev işlerinde çalışan çocukların sayısındaki artış olduğu vurgulanmıştı. İstihdam içinde değerlendirilmeyen ev işlerinde çalışan çocukların sayısı 1999 yılında 4 milyon 447 bin iken, 2006 yılında bu sayı 7 milyona ulaştı. Böylelikle 5-17 yaş arası toplam çalışan çocukların oranı yüzde 49 oldu.

.

Sekiz yıl zorunlu eğitim uygulamasına geçilmesiyle bir dönem azalan çocuk işçiliğinin AKP’nin neo-liberal, esnek, güvencesiz iktisat politikaları ve kesintili 12 yıllık zorunlu eğitim düzenlemesinin ardından daha da artacağı tahmin ediliyor. Çocukların ortaokuldan sonra açık öğretime yönlendirilmesinin ardından okula gönderilmemesine neden olacak düzenlemede, çocuk işçiliğinin katlanması bekleniyor.

(soL-Ekonomi)