Üç ülke Fortis'e el koydu

Belçika, Hollanda ve Lüksemburg hükümetleri, batmanın eşiğindeki Fortis Bank'ı kurtarmak için bankanın yüzde 49'unu toplam 11,2 milyar avroya satın aldılar.

soL (HABER MERKEZİ) Belçika, Hollanda ve Lüksemburg hükümetleri, batma tehlikesi altında olan Fortis Bank'a beklenen müdahaleyi gerçekleştirdi. Bankanın varlıklarının yüzde 49'u hükümetler tarafından satın alınarak bankaya 11,2 milyar avro enjekte edildi.

Müdahale kararının sabahın erken saatlerine kadar süren bir toplantıda alındığı belirtiliyor. Toplantının katılımcıları arasında üç ülkenin hükümet yetkilileri ve Fortis'in üst düzey yöneticilerinin yanı sıra AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu Üyesi Neelie Kroes ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet de bulunuyordu.

Yarısının bir eksiğini aldılar
Kurtarma planı sabah saatlerinde Belçika Başbakanı Yves Leterme tarafından yapılan bir basın toplantısıyla ilan edildi.

Plan çerçevesinde Fortis'in üç Benelüks ülkesinde bulunan varlıklarının ayrı ayrı yüzde 49'luk payları ilgili ülkelerin hükümetleri tarafından satın alınacak. Böylelikle bankaya Belçika'dan 4,5 Hollanda'dan 4 Lüksemburg'dan ise 2,5 milyar avro tutarında kaynak aktarılmış olacak.

Fortis ayrıca, geçen yıl bir konsorsiyumla birlikte satın aldığı, ABN Amro'nun kendi payına düşen Hollanda'daki bankacılık birimini elinden çıkaracak.

Banka teklifleri reddedildi
Öte yandan, Fransız BNP Paribas ve Hollandalı ING Bank tarafından Fortis'i satın almak için verilen gayrıresmi tekliflerin reddedildiği belirtiliyor.

BNP Paribas teklifinde, geçtiğimiz haftayı hisse başına 5,18 avrodan kapatan Fortis için hisse başına 1,6 avro, yani piyasa fiyatının yüzde 30'unu önermişti. Ayrıca her iki banka getirdikleri tekliflerde gelecekte oluşması muhtemel yeni zararlar için Belçika hükümetinden garanti istemişlerdi.

Fortis Türkiye'den açıklama
Fortis'e yapılan müdahalenin ardından Fortis Türkiye'den bir açıklama yapıldı.

Açıklamada müdahalenin "Fortis grubu'nun yükümlülüklerini karşılama yeterliliğine sahip olduğunun açık bir teyidi" olduğu şeklinde tuhaf bir iddia savunuldu.

Öte yandan açıklamada Fortis Türkiye'nin "Fortis Grup'un desteğinden, güçlü bir şekilde yararlanmaya devam edeceği" belirtildi.