Twitter'a KDV tehdidi

Bakan Şimşek Twitter gibi ofisi olmayan sosyal medya şirketlerine ilan verenin KDV'sinin %18'den 36'ya çıkarılabileceğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Twitter’ın Türkiye ’de ofis açması ve Türk vergi sistemine dahil olması konusunda ısrarcı. Bakan Şimşek Twitter’ın Ankara ’ya gelen yetkililerinin kendileri ile de görüşmek istediğini dile getirdi.

Türkiye’de sürekli gelir elde eden sosyal medya şirketlerinin Katma Değer Vergisi (KDV) açısından sorun olmadığını çünkü reklam veren tarafın ödemeyi yaptığını belirterek sorunun gelir ve kurumlar vergisi kısmında çıktığını vurguladı.

Radikal'den Neşe Karanfil'in haberine göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Bu şirketler iyi niyete sahiplerse Türkiye’deki süreklilik sağlayan faaliyetlerinden dolayı temsilcilik açmalılar. Eğer açmıyorlarsa kanun çerçevesinde bu sosyal medya şirketlerine ilan verenlerin KDV’sini yüzde 18 yerine yüzde 36 olarak uygularız. Bu yapılabilir bir şey” diye konuştu.

Temsilcilik açan da oldu
Bakan Şimşek’in dün mart ayı bütçe sonuçlarına ilişkin düzenlediği toplantıda gündem Twitter’da yoğunlaştı. Şimşek Türkiye’de gelir elde ettiği halde Türkiye’de temsilcilik açıp vergi vermiyorsa, vergi kaçırıyorsa, haksız rekabete yol açıyorsa bunlara müdahale edileceğini belirterek örnek olarak ilan verenin KDV’sinin arttırılabileceğini belirtti. Şimşek Google’ın gelip temsilcilik kurduğunu ve bu şekilde temsilcilik kuranlara ise KDV’nin yine yüzde 18 uygulanacağını söyledi.

Şimşek tüm sosyal medya şirketlerini töhmet altında bırakmak istemediğini, işini doğruca yapan şirketlerin de bulunduğunu da belirterek bugüne kadar yaptıkları incelemelerin, yazdıkları cezaların ve devam eden mahkeme süreçlerinin olduğunu dile getirerek, bu süreçler sonunda Türkiye'ye gelip daimi temsilcilik açanların da bulunduğunu bildirdi.