Türkiye yüzde altı büyüdü

Geçen yıl son üç ayda kaydedilen büyüme, gayrısafi milli hasılada kriz sonrası yüzde 14,5'a kadar çıkan küçülmeyi yüzde 4,7'ye kadar iyileştirdi. Büyüme, kamu tüketimi kaynaklı. Sermaye oluşumu ise dibe vurdu.

Türkiye'nin milli geliri, 2009 yılının son çeyreğinde, krizin vurduğu 2008 yılının son çeyreğine göre yüzde 6 arttı. Böylece yılın tümünde gayrı safi milli hasıla yüzde 4,7 küçülmüş oldu. Krizin vurduğu 2008 yılının son çeyreğinde yüzde 7 küçülme yaşanmış, bu yüzden 2008 yılı toplam büyümesi binde 7'de kalmıştı. 2009 yılının ilk üç çeyreğindeki yıllık büyüme oranları ise TÜİK tarafından sırasıyla -14,5 -7,7 ve -2,9 olarak revize edildi.

İnşaat dibe gitmeye devam ediyor
İktisadi faaliyet kollarına göre son çeyrekte en yüksek gelir artışları genel olarak yüzde 12,8 ile imalat sanayinde, 10,3 ile ticarette, yüzde 10 ile gayrımenkul kiralama ve iş faaliyetlerinde, yüzde 11,5 ile mali aracılık hizmetlerinde görülürken inşaat sektörünün son çeyrekte de yüzde 6,6 küçülmesi dikkat çekti. Böylece ülkenin istihdam kaynağı sektörlerinden en önemlisi, yılın tümünde yüzde 16,3 küçülmüş oldu. Bu sektör, geçen yıl da yüzde 8,1 oranında küçülmüştü.

Kamu tüketimi ve hizmet sektörü parladı
Harcamalar yöntemiyle milli gelir hesaplarında ise devletin nihai tüketim harcamalarındaki yüzde 17,9'luk ve hizmet alımlarındaki yüzde 29,2'lik sıçramalar dikkat çekti. Aynı dönemde, gayrı safi sabit sermaye oluşumunda yüzde 4,7 gibi çarpıcı bir küçülme yaşandı. Üstelik yılın tümünde küçülme rekorunu yüzde 22,6 ile makine ve teçhizat harcamaları kırdı.

Ortaya çıkan tabloda AKP hükümetinin yatırımların dibe doğru indiği bir ortamda kamu harcamalarını ve iç borçlanmayı zorlayarak sadece mali tekellere yarandığı ve seçim atmosferine oynadığı ortaya çıkmış oldu. Maaş ve ücretlerdeki dönemlik artış yüzde 1,8 yıllık artış ise yüzde 1,4 olarak gerçekleşirken, özel sektör son çeyrekte yüzde 3,5, yılın tümünde yüzde 22,3 küçüldü.
(soL - Ekonomi)