Türkiye ‘refah düzeyinde’ 40 ülke arasında sonuncu oldu

OECD 40 ülkede “hayat nasıl” sorusunu soran bir çalışma yaptı. Halkın refah düzeyini ölçmeyi hedefleyen çalışmada Türkiye sonuncu sırada yer aldı.

OECD tarafından hazırlanan “Hayat Nasıl” raporu, 40 ülkede halkın refah düzeyini ölçmeyi hedefliyor. “İşinizi seviyor musunuz? Sağlığınız nasıl? Çocuklarınızla her gün yeterince vakit geçiriyor musunuz? İhtiyaç duyduğunuzda arkadaşlarınız yanınızda oluyor mu? Komşularınıza güveniyor musunuz? Hayatınızdan ne kadar memnunsunuz?” gibi soruların yöneltildiği çalışma, 11 değişken üzerinden refah düzeyini ölçüyor. Söz konusu değişkenlerin gelir seviyesinden, çalışılan işe, barınma ve sağlık koşullarından, eğitim düzeyi ve çevresel koşullara kadar varan geniş bir yelpazeye yayıldığı belirtilirken, amacın Gayri Safi Milli Hasıla verilerinin ötesinde bir refah ölçümü yapmak olduğu vurgulanıyor.

Türkiye çalışma ortamından en az memnun ülke
Alınan sonuçlara göre Türkiye “yaşam nasıl” sorusuna en olumsuz cevapların verildiği ülke oldu. “Bugün nasıl hissediyorsunuz” sorusuna en olumsuz yanıtların verildiği ülke de Türkiye olurken, en fazla çalışan ülke Türkiye olarak belirlendi.

Buna karşın Türkiye’de her iki kişiden birinin işyerindeki çalışma ortamından memnun olduğu saptaması da rapora yansıdı. Ancak Türkiye yine de “çalışma ortamından memnuniyet” sıralamasında da sonuncu oldu. Son iki yıldır kriz ve grevlerle sarsılan Yunanistan’da dahi her üç kişiden ikisi çalışma ortamından “memnun” olduğunu ifade ediyor. Danimarka, Norveç, İngiltere, İsviçre, Almanya, Belçika, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerde ise her on kişiden dokuzu çalışma ortamından memnun olduğunu ifade ediyor.

İşe gitmek için harcanan sürenin kişilerin refahı üzerinde önemli bir etkisinin olduğunun belirtildiği raporda, bu kritere göre yapılan sıralamada Türkiye, işe gitmek için en fazla sürenin harcandığı 3. ülke oldu. OECD ortalamasında insanlar işe gitmek için 38 dakika harcarken, Türkiye’de bu süre 40 dakikanın üzerinde…

Hayatınızdan memnun musunuz?
Bu soru çerçevesinde yapılan sıralamada Türkiye 5,5 puanla 40 ülke arasında 32. sırada yer aldı. Son sırada Çin, ilk sırada ise Danimarka bulunuyor.
Çalışmada katılımcıların içinde yaşadıkları çevreyle ilgili memnuniyetleri de sorgulandı. Buna göre yeşil çevre olmamasından en fazla şikayet edenler arasında İtalya ve Türkiye’deki insanlar ilk sırada yer alıyorlar. Türkiye, havanın temizliğinden memnuniyet sıralamasında ise 40 ülke arasında 30. sırada yer aldı su temizliğinden memnuniyette ise 37. oldu.

(soL – Ekonomi)