Türkiye istihdamı ortalamanın altında

AB ülkelerine göre kıyaslandığında Türkiye’de çalışabilir nüfusun nerede ise yarısının işsiz olduğu görülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre geçen yıl sonunda Türkiye'de 15-64 yaş grubunda işgücüne katılım oranı erkeklerde yüzde 68 ve kadınlarda yüzde 23,8 düzeyinde gerçekleşti. AB ortalaması yüzde 65,4 olan işgücüne katılım oranında Türkiye yüzde 45,8'le Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer aldı.

Türkiye'de işgücü katılım oranını düşüklüğü çalışabilir nüfusun önemli bir bölümünün işsiz olduğu anlamına geliyor. İşsizlik verileri açısından değerlendirildiğinde de Türkiye AB ortalamasının üzerinde. AB ülkelerinde ortalama işsizlik Ocak 2008 verilerine göre yüze 6.8 olarak gerçekleşirken, en yüksek işsizlik oranı Slovakya ve İspanya'da yüzde 9 .8 olarak belirlendi. Türkiye'de ise işsizlik oranı resmi olmayan rakamlara göre yüzde 20'ye ulaşırken, resmi verilere göre yüzde 9.6 olarak açıklandı.

Türkiye'de genç nüfus çalışıyor
İşgücüne katılım oranlarının AB ortalaması erkeklerde yüzde 72,5 ve kadınlarda yüzde 58,3 olarak hesaplandı. İşgücüne katılımda AB ve Türkiye arasındaki en büyük fark, 55-64 yaş gurubunda kaydedildi. Bu yaş gurubunda Türkiye'de erkeklerin yüzde 43'ü ve kadınların yüzde 16,5'i işgücüne katılırken söz konusu oranlar AB'de erkekler için yüzde 53,9 ve kadınlar için yüzde 36 seviyesinde çıktı.

Avrupa'da işgücüne katılım oranı en yüksek ülkeler yüzde 78,6'yla İsviçre, yüzde 77,1'le Danimarka, yüzde 76,8'le Norveç, yüzde 76'yla Hollanda, yüzde 74,2'yle İsveç ve yüzde 71,3'le İngiltere şeklinde sıralandı.