Türkiye-Güney Kore nükleerde anlaşamadı

Sinop’ta kurulacak nükleer santral için Güney Kore ile 8 aydır süren görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kore ile nükleer santral yapımı konusunda mutabakat sağlanamadığını, gelecek hafta Japon Toshiba firmasıyla görüşüleceğini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte katıldığı Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Bak ile yapılan görüşme sonrası soruları yanıtlayan Bakan Taner Yıldız, “Sayın Cumhurbaşkanı ile Başbakanımızın yaptığı görüşmede karşılıklı iyi niyetli yaklaşımları bir kez daha gördük. Bu işi yapmayla ilgili niyet ve kararlılıklarını bildirdiler. Biz de aynı kararlılıktayız. Ancak bazı şartlarda henüz mutabık kalmış değiliz. Bu son yaptığımız görüşmede de bu noktaları aşamadığımızı söylemeliyim. Bir kısım iyileştirici şartlar öne sürüldü, masamıza konuldu. Biz de bunları değerlendireceğimizi beyan ettik. Ama diğer ülkelerle görüşmeye başlayacağız. Hızlı bir müzakere sürecini geçmemiz lazım. Bu konuda arkadaşlarımı da görevlendirdim” dedi.

Yeni ülkeler gündemde
Güney Kore’yle 4-5 noktada sıkıntı olduğunu ve bunları aşmaları gerektiğini belirten Yıldız, şunları söyledi: “Çünkü Türkiye’de hem vatandaşımıza hem de sanayicimize enerji fiyatlarını artırmaya yönelik bir çözüm sunmamamız lazım. Yaklaşık 10 yılı yapım, 15 yılı işletme alım garantili ve 60 yıllık bir işletmeden bahsediyor isek, 70-80 yıllık nükleer güç ömründen bahsediyor isek, bunu çok iyi kurgulamamız lazım. Ortalama fiyatları artırmaması lazım. Birçok faktörü düşünüyoruz. Türkiye’nin sanayisinin nükleer güç santralleri ile ilgili alışkanlık kazanması gerekir.”

Bakan Yıldız, Avrupa, ABD ve Japonya’nın da bulunduğu ülkelerin firmalarıyla konuyu değerlendireceklerini belirterek, “Çünkü Türkiye’nin nükleer güç santrallarının yapımıyla ilgili kararlılığında hiçbir eksilme olmadı” dedi.

(soL-Haber Merkezi)