Türkiye en fakir ülkeler arasında

Yapılan araştırmalara göre Türkiye satın alma gücü bakımından 37 ülke arasında 30. sırada yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları temelindeki uluslararası karşılaştırmalara yönelik 2009 yılı geçici tahminlerine göre Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) hacim endeksleri açıklandı.

Türkiye, yapılan hesaplamalara göre en fakir ülkelerden biri olarak gözüküyor. Türkiye’nin 2009 yılı için kişi başına hacim endeksi 46 ve Türkiye 29 Avrupa ülkesinden sonra 30'uncu sırada ve 37 ülke arasında ise sondan 8'nci sırada yer alıyor.

Karşılaştırmalarda, 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya), 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç) ile 4 Batı Balkan ülkesi (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan) yer alıyor.

2009 yılı geçici tahminlerine göre, Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin ortalaması 100 iken, karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında kişi başına hacim endeksi en yüksek ülke 268 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 27 ile Arnavutluk. Türkiye’nin 2009 yılı için kişi başına hacim endeksi ise 46.

(soL - Ekonomi)