Türkiye doğalgazı Barzani’den alacak

Financial Times gazetesi Kuzey Irak’ta petrol ve doğalgaz yatırımlarını mercek altına aldı. Gazetenin konuyla ilgili yayımladığı ekte Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki gaz anlaşmasına da değinilerek, Kuzey Irak’ın Türkiye’ye yılda 10 milyar metreküp gaz ihraç edebileceği belirtildi.

Financial Times gazetesinin bugün yayımladığı “Kürdistan: Petrol ve Doğalgaz 2012” başlıklı ekte, Türkiye ile Kuzey Irak arasında devam eden gaz anlaşmalarına da değinildi. Simeon Kerr imzalı “Gaz: Dış satışları artırma planları” başlıklı haberde, Kuzey Irak’ta ilk Mecid Cafer’in Crescent (Hilal) Petrol Şirketi ile ortağı Dana Gaz’ın 2008’de yaptıkları elektrik santralinin, Kuzey Irak’ta 50 yıl sonra inşa edilen ilk santral olduğu vurgulandı.

Haberde Mecid Cafer’in “Bağdat elektrik enerjisi konusunda Kürdistan’ı Irak’ın geri kalanına bağımlı kıldı. Bu durum kısa bir süre sonra değişebilir” sözleri aktarılarak, Kürt bölgesindeki yeni muktedirlerin rövanşist duyguları ve piyasacı bir mantıkla başlattıkları hamleler yansıtılıyor. Crescent Petrol’ün, Birleşik Arap Emirlikleri’nden büyük ortağı Dana Gaz ile birlikte 2 bin Megawatt enerji üretmeye başladığı kaydedilirken, üretimin önümüzdeki birkaç yıl içinde 6 bin megawatt’a çıkmasını beklendiği aktarıldı. Bu düzeye ulaşıldığı takdirde Kuzey Irak, Irak’ın geri kalanının elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını tedarik edebilir duruma gelecek.

Irak yönetiminin enerji sektöründeki “kamucu” politikalarını da eleştiren Cafer, Bağdat’ın geçtiğimiz 10 yılda elektrik tedariği için 18 milyar dolar harcadığı, ama devletçi politikaları nedeniyle ülkenin her yerine kesintisiz elektrik temin etmeyi başaramadığını söyledi. Kürt patron Cafer’in Irak’ın son on yıl içinde ABD tarafından işgal edildiğini unutmuş olması ihtimali ise zayıf görünüyor.

Kürt yönetiminin amacı bölgeye ve Irak’ın geri kalanına enerji ihraç etmek
Haberde Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Irak’ın geri kalanına ve bölge ülkelerine enerji ihraç etmeyi amaçladığı ifade edildi. Özellikle bölgedeki doğalgaz pazarının Irak Kürdistanı’nın iştahını kabarttığını belirten Kerr, “Kürtlerin yaptığı petrol anlaşmaları bölgenin özerkliğini kazanmasını sağlayacaksa, doğalgaz rezervleri de bölgenin mali olarak kendi kendine yeterliliğini sağlamlaştıracak” diye yazdı.

Doğalgaz ihracatı konusunda Türkiye’yle yapılan anlaşmaların kritik olduğu vurgulanırken, bölgenin uzun vadede Türkiye’ye, hatta Avrupa’ya doğalgaz satabileceği savunuldu. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Petrol Bakanı Aşti Havrami’nin, bölgenin Türkiye’ye yılda 10 milyar metre küp, AB’ye ise bundan daha fazla doğalgaz satmayı umduğunu söylediği aktarıldı. Dünyanın en büyük 10. Doğalgaz rezervine sahip Irak’ın bütününde 3,2 ton metreküp doğalgaz olduğu tahmin ediliyor.

Karamehmet-Rotschild ortaklığı önemli aktörlerden
Kuzey Irak’ta uzun süredir petrol arama ve çıkarma faaliyetlerine devam eden, Çukurova Gubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’in Genel Enerji’sinin doğalgaz pastasının paylaşılmasında önemli bir aktör olduğu belirtiliyor. Genel Enerji geçtiğimiz yıl kasım ayında Rotschild ailesiyle ortaklık kurmuş ve şirketin başına BP’nin eski başkanı Tony Hayward’ı geçirmişti. Genel Enerji PLC adını alan şirket bu yıl Heritage Petrol’den Maran havzasını satın aldı. Yatırımlarını petrolden doğalgaza doğru kaydırdığı belirtilen şirketin sözcüsü Hayward, Maran havzasının Türkiye’den yalnızca 180 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, “Türkiye [doğalgaz için] uluslararası fiyatlar ödeyen bir pazar” dedi. Financial Times’tan Simeon Kerr ise Hayward’ın sözlerinin ardından, “Belki de bir boru hattı denklemin en kolay halledilebilir unsuru” vurgusunu ekledi.

(soL-Ekonomi)