TÜİK’ten yeni bir skandal

TÜİK'in 4 saat sonra yanlış açıklandı diyerek yeniden duyurmak zorunda kaldığı sanayi üretimi verileri ile yeni bir skandala imza attı. Sanayi üretimi verilerindeki daralma son 7 yılın en düşük verileri olarak hesaplandı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye İstatistik Kurumu yeni bir skandala daha imza attı. Özellikle AKP hükümeti döneminde açıkladığı verilerle sürekli oynandığı şüphesini uyandıran TÜİK bu kez açıkladığı sanayi üretim verilerini 4 saat sonra maddi hata yapıldığı gerekçesi ile değiştirmek durumunda kaldı. TÜİK'in yaptığı hata sonucunda 2008 Aralık ayı sanayi üretimindeki düşüş önce yüzde 11,9 olarak açıklandı daha sonra sanayi üretimindeki daralma oranı yüzde 17,6 olarak düzeltildi.

Bu düzeltmenin ardından sanayi üretiminde son 86 ayın rekor küçülmesinin gerçekleştiği ortaya çıktı. 7 yıl sonra ilk kez yıllık bazda sanayi üretimi 0,7 oranında daraldı. Son aylarda krizden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiği ortada olan tekstilde yüzde 40 büyüme yaşandığı bilgisine dayandırılarak açıklanan veriler gelen uyarıların ardından düzeltildi. Buna göre tekstil sektöründe Aralık ayında yüzde 23, 7 oranında küçüldüğü ve bunun sonucunda sanayi üretimindeki gerilemenin 6 puan birden arttığı hesaplandı.

Sadece tekstil değil
En fazla düşüşün tekstil üretiminde gerçekleştiği görülen sanayi üretim verilerine göre, otomotiv sektörü başta olmak üzere metal, plastik ve kimya alanında gerçekleşen düşüş imalat sanayindeki gerilemenin boyutlarını gözler önüne seriyor. 2008 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 19,9 oranında azalırken Aralık ayındaki tatil günleri dikkate alındığında, üretimin durma noktasına geldiği görülüyor.

En yüksek düşüş oranının yüzde 57,3 ile radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatında gerçekleşirken, bunu, yüzde 52,2 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı ve yüzde 38,0 ile kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı izledi.

Otomotiv sanayindeki düşüş ilgili yan sanayide de düşüşlerin yaşanmasını beraberinde getirirken, ara malı imalatında yüzde 23 oranında düşüş gerçekleşti.

TÜİK ilk kez yapmıyor
TÜİK'in ilk açıkladığı veriler tekstil patronlarını da şaşırttı. Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, yükselişin kendisini de şaşırttığını ifade ederken, Aralık ayı verilerinin tatilin de etkisi ile yüksek çıkması olasılığını dillendirdi.

TÜİK'in daha önce de büyüme verileri üzerinde oynadığı düşünüldüğünde yapılan hatanın teknik bir hata olduğu açıklaması ikna edici olamadı.

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre konu ile ilgili bir soruşturma başlatıldı.

TÜİK verilerine göre 2008 Aralık ayında gerçekleşen düşüş ile birlikte Türkiye'de sanayi üretiminin 2009'a küçülme ile girerken, Türkiye sanayinin iç talepteki daralma ile ihracattaki düşüşün etkisi ile ciddi sorunlarla karşı karşıya.