Tektsilde kriz yeni başlıyor

Tektsil patronlarının öngörülerine göre krizin etkileri önümüzdeki aylarda daha yoğun hisedilecek. 4 ayda 160 bin kişinin işsiz kalması bekleniyor.

soL (HABER MERKEZİ) İHKİB (İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) tarafından yapılan hesaplamalara göre tekstil sektöründe istihdamın yüzde 20'lik kısmının 4 ayda azalması bekleniyor.

Resmi rakamlara göre tekstil, deri ve konfeksiyonda 800 bin kişi istihdam ediliyor. Bu rakamın dünya tekstil sektöründe yaşanan yüzde 50 oranındaki daralma sonucunda gelecek 4 ayda 160 bin kişi azalması bekleniyor. Türkiye'deki daralmanın yüzde 25 ile sınırlı kalacağı dillendirilirken, krizin etkilerinin tekstil ihracatında önümüzdeki günlerde daha yoğun hissedileceği belirtiliyor.

Tekstil patronları krize karşı hükümetten beklentiler arasında SSK prim indirimi yer alıyor. Devletin sektörden aldığı SSK primini yüzde 50 düşürmesi durumunda 111 milyon YTL'lik bir kar elde edileceği belirtiliyor. Tekstil işverenlerinin ödediği prim yüzde 28,5 oranında düşürülmüştü.