Teğet Tayyip gitti, 'sorun yok' Şimşek geldi

Daha önce işsizliğin nedenini kadınlara bağlayan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek bu kez de "halkın durumu iyi korkulacak birşey yok" dedi. BAkanın iddialı konuşmasını yaptığı gün açıklanan TÜİK Şubat Ayı Sanayi Üretimi Endeksi Sonuçları ise sanayide rekor düşüş olduğunu ortaya koydu.

soL (HABER MERKEZİ) Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'ten kriz gaflarına ara vermiyor. Daha önce işsizliğin nedenini "iş arayan kadınlara" bağlayan Şimşek Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin yemeğinde halkın durumunun iyi olduğunu, korkulacak birşey olmadığını anlattı.
"Kriz yok" Geçen ay bazı sektörlerde yaptıkları vergi indiriminin etkilerini gördüklerini, otomotivcilerin şu anda artık 24 saat üretim yaptığını iddia eden Şimşek, "Hane halkının durumu iyi. Bankaların durumu iyi. Özel sektörün durumundan da o kadar çok korkulacak... Bir takım kırılganlıklar var. O kadar çok kötü bir durum yok" dedi.
Şimşek, "Devletin durumuna gelince biz son yıllarda evimizi düzene koyduk. Bütçe açıklarını azalttık. Kamu borçlanma ihtiyacını azalttık. Bir kriz yılında dahi, küresel krizin derinleştiği 2008 yılında dahi, AB tanımlı kamu borç stoku sabit kaldı. Ciddi bir artış olmadı. 2009 yılında tabii ki kamu finansman dengeleri biraz bozulacak. Neden? Ekonomik faaliyetlerde bir daralma yaşandığı için bizim gelirlerimizde bir azalma olacak. Bunun da bir kereliğine küresel şokun etkisi olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Nitekim de öyle... Bizim için burada önemli olan orta vadeli mali disiplini korumak, mali sürdürülebilirliği ön planda tutmak. Ama aynı zamanda böylesine bir kriz ortamında da mümkün olduğunca reel sektörü destekleyici olmak..." dedi.
IMF ile döviz likiditesi sağlayacakmışIMF ile ilişkilere de değinen Şimşek, kurtarıcı olarak görmediklerini fonu geçmişte yaşanan olumsuzluklardan da sorumlu tutmadıklarını belirtti. En büyük sıkıntının, kaygının döviz likiditesi olduğu savunan Şimşek, 2007'de özel sektörün gelişmekte olan ülkelere götürdüğü sermaye miktarının 928 milyar dolar olduğunu, 2008'de bunun yarı yarıya düştüğünü, bu yıl ise 165 milyar dolara gerilemesinin öngörüldüğünü söyledi.
Dünyada uluslararası finans kuruluşlarının sağladığı kredi imkanlarında çok büyük bir daralma olduğunu, IMF'nin rolünün burada ön plana çıktığını kaydeden Şimşek, "Türkiye'de özel sektörün olsun, her kesimin döviz likiditesine ilişkin kaygılarını azaltmak için böyle bir programın faydalı olacağını her zaman düşündük. Tabii ki o çerçevede müzakereleri yürüttük. En son G-20 zirvesinde özel sektörün finansman imkanlarındaki daralmayı kısmen de olsa telafi edecek çok önemli kararlar çıktı. Yani IMF'nin, Dünya Bankası'nın ve diğer çok taraflı bölgesel kalkınma bankalarının imkanlarında çok önemli artışlar sağlandı. Bu artışlar gerek dünya ticaretinin finansmanı gerekse Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ödemeler dengesi olsun, bütçe açığının finansmanı açısından olsun kullanımını hem enstrüman bazında kolaylaştırıcı hem de imkan bazında ciddi bir şekilde artıran yaklaşımlar içerisine girildi. Bu, önemli bir kazanımdır" dedi. Başbakan "teğet geçti derse" bakanı...Başbakan Tayyip Erdoğan G-20 zirvesine katılmak için gittiği Londra'ta oldukça tartışılan "kriz teğet geçecek" sözünde ısrar etmişti. Erdoğan, "'Bu kriz teğet geçecek' dedim. Bundan rahatsız olanlar oldu. Ben yine ısrar ediyorum. Teğet geçti demek etkilemeyecek anlamına gelmez. Bir sürtünme yapacak aşındırma payı yapacak ama en az bizi etkileyecek. Bunu söyledim bunu söylüyorum" demişti.
TÜİK Bakanı yalanladı: Sanayide rekor düşüş varŞubat ayı sanayi üretimi rakamlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu'na göre sanayi üretimi aylık bazda yüzde 23.7'lik rekor bir düşüş yaşadı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı rakamlar yüzde 21.7 olarak tahmin edilen piyasadaki beklentilerden daha kötü bir tablo ortaya çıkardı. İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Şubat ayında üretimi en çok düşen sektör yüzde 58.7 ile motorlu taşıtlar sanayisi oldu. Bunun yanı sıra bir önceki yıla göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 16.8'lik bir düşüş yaşandı.
Bu azalma İmalat Sanayisi'nde yüzde 25.9, Elektrik, Gaz ve Su Sektörü endeksinde yüzde 9.7 olarak kayda geçti. Bakan Şimşek'in bir önceki gafı Erdoğan: Kriz yok, iş bilmediklerinden batıyorlar