TEB'de personel kıyımı

Krizi bahane eden Türkiye Ekonomi Bankası&#039nın (TEB) denetim müfettişlerine &quotperformansı yeterli olmayan&quot personelin işten çıkartılması için yetki verdiği söyleniyor. İşten çıkarmaların nedeni ise Fortis&#039i alan TEB&#039in ortağı Paribas&#039ın her iki bankayı birleştirmeyi hedeflemesi. TEB&#039den ise konuya ilişkin &quotyalanlama&quot geldi.

soL (HABER MERKEZİ) Kriz bahanesiyle bankalarda &ccedilalışanlara y&oumlnelik kıyım devam ediyor. Son olarak T&uumlrkiye Ekonomi Bankası'nın (TEB) denetim m&uumlfettişlerine &quotperformansı yeterli olmayan&quot personeli işten &ccedilıkarması i&ccedilin yetki verdiği iddia ediliyor. İşten &ccedilıkarmaların altında, Fortis'i de satın alan TEB'in ortağı Paribas'ın her iki bankayı birleştirmek istemesi yatıyor.
soL'a a&ccedilıklamalarda bulunan bir banka denetim m&uumlfettişi, TEB y&oumlnetiminin, m&uumlfettişlere personelin performansının yeterli olmaması durumunda işten &ccedilıkartılması i&ccedilin yetki verdiğini s&oumlyledi. İşten &ccedilıkarmaların banka m&uumlfettişlerinin g&oumlrevi olmadığını hatırlatarak, personelin performansının yeterli bulunmaması durumunda işten &ccedilıkarılmasının ise hukuksuzluk olduğunu ifade etti. Banka y&oumlnetimlerinin personelin performansını işten &ccedilıkarma gerek&ccedilesi yapamayacağını belirten m&uumlfettiş, işten &ccedilıkarmaların arkasında, banka personeli arasında konuşulan Fortis ile birleşmenin olduğunu iddia etti.

K&uumlresel finansal kriz, bir yıl &oumlnce 50 milyar doların &uumlzerinde piyasa değeri ve 24 avroluk hisse fiyatıyla d&uumlnyanın en b&uumly&uumlk 20 bankası arasında bulunan Fortis&rsquoin par&ccedilalanmasına neden olmuştu. Fortis, sermaye sıkıntısını gerek&ccedile g&oumlstererek, T&uumlrkiye'nin de dahil olduğu şubelerinin bir kısmını BNP Paribas'a devretmişti. TEB'in de 2004'ten beri ortağı olan Fransız Paribas, maliyetleri d&uumlş&uumlrmek ve pazarda tekelleşmek i&ccedilin iki bankayı birleştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda TEB personelinden &quotbeğenmediğini&quot eleyecek olan bankanın, benzer işlemleri Fortis'te de tekrarlayarak, her iki bankanın &quoten verimli personel&quot ile &quoten verimli şubeleri&quotni birleştirerek yoluna devam etmeyi hedeflediği s&oumlyleniyor.

TEB'de denetim m&uumlfettişleri aracılığıyla personel kıyımı s&uumlrerken, işten &ccedilıkartılanların sayısı tam olarak bilinemiyor.&nbsp

M&uumlfettiş, bankanın personeline de, kanunlara aykırı olduğu halde yıllık izinlerini doldurduklarına dair belgeler imzalatıldığını, imzalamayanların ise iş akitlerinin feshedildiğini s&oumlyledi.

TEB'den a&ccedilıklama
Bu arada TEB'den konuya ilişkin olarak soL'a yazılı bir a&ccedilıklama yollandı. İnsan Kaynakları Genel M&uumld&uumlr Yardımcısı Dr. Nilsen Altıntaş ve Kurumsal İletişim Direkt&oumlr&uuml Serra B&uumly&uumlkfırat imzalı a&ccedilıklamayı olduğu gibi yayınlıyoruz:


&quotSol isimli web sitenizde bug&uumln yer alan &ldquoTEB&rsquode personel kıyımı&rdquo başlıklı haber ger&ccedilek olmayan bilgiler i&ccedilermektedir. Bankamız b&uumlnyesinde asla &ldquokıyım&rdquo diye nitelendirilebilecek bir toplu eleman &ccedilıkarılması s&oumlz konusu değildir.


Bankamızda her yıl sonunda performansı d&uumlş&uumlk &ccedilalışanlarımızın s&oumlzleşmeleri feshedilmektedir. Bu s&uumlre&ccedil her yıl ger&ccedilekleşen bir uygulama olup, ekonomik krizle alakası olmadığı gibi, s&oumlzleşmesi feshedilen &ccedilalışan sayısı da &ccedilok azdır.

TEB ve Fortis&rsquoin faaliyetlerine ayrı ayrı devam ettiği, her iki kurum tarafından İMKB&rsquoye bildirilmiştir. Ayrıca Fortis&rsquoin yurtdışında BNP Paribas'ya satış s&uumlrecinin hen&uumlz tamamlanmadığını dikkatinize &ccedilekeriz.

Haberde bahsi ge&ccedilen m&uumlfettişlerin, bankamızda personel alımı ve işten &ccedilıkarılması ile hi&ccedil bir ilgileri yoktur. Haber kaynağınızın bu konuda sizi yanılttığını belirtmek isteriz.&quot