Taşyapı Goldman Sachs'e de taşeron oldu

Goldman Sachs'ın enerji şirketi olan Cogentrix, Taşyapı ile ortaklık kurarak Türkiye enerji piyasasına giriyor.

soL (HABER MERKEZİ) ABD merkezli finans devi Goldman Sachs'a bağlı enerji şirketi Cogentrix, AKP döneminde hızla yükselen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile şaibeli bağlantıları olduğu pek çok kaynak tarafından öne sürülen Taşyapı Grubu'na ait Taşyapı Enerji Grubu ile yarı yarıya ortaklık kurarak Türkiye enerji piyasasında giriyor.

Goldman Sachs Murahhas Üyesi ve Cogentrix Energy Başkanı Larry Kellerman, AKP'nin enerji piyasasını serbestleştirmesini öven bir açıklama yaptı. Enerji piyasası konusunda "bürokratik düzenlemelerin ve mevzuatın oturmuş olmasının" Türkiye'yi seçmelerinde önemli bir etken olduğunu belirten Kellerman, Türkiye'deki enerji talebinin büyüklüğünün de çekici olduğunu kaydetti.

Para Goldman Sachs'tan, taşeronluk Taşyapı'dan
Taşyapı Grubu Ana Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı ise, yaptığı yazılı açıklamada önümüzdeki 5-7 yıl içerisinde Taşyapı'nın 4 bin megavatlık üretim tesisi kurarak Türkiye enerji piyasasının yüzde 12'sine hakim olmayı hedeflediğini kaydetti. Açıklamada ayrıca, ABD'nin 10 farklı eyaletinde 25 enerji üretim santraline sahip bulunan Cogentrix Energy'nin, ABD dışındaki ilk yatırımını Türkiye'de yaptığı belirtildi.

Taşyapı Enerji Grubu Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Engin Aydın da, hedeflenen 4 bin megavatlık enerji yatırımının rüzgar ve hidroelektrik santralleri ile termik santrallerinden oluşacağını belirtti. Söz konusu yatırım bugünkü maliyetler gözönüne alındığında 5-7 milyar avro tutuyor. Görünüşe göre Taşyapı'nın çok uluslu finans devi Goldman Sachs ile yarı yarıya ortak olmasının temelinde yatırım projesinin finansman ihtiyacı bulunuyor.