Talan "istikrarsızlık" dinlemiyor

2008 yılının ilk yarısında yaşanan şirket birleşmeleri ve satınalmalar, yabancı sermaye talanının kapatma davasına atfedilen "istikrarsızlığı" hiç umursamadığını ortaya koyuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Deloitte Türkiye ve Ekonomist Dergisi tarafından hazırlanan "Türkiye'de Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2008 Yarı Yıl Değerlendirmesi" başlıklı rapor, yabancı sermayenin Türkiye'de şirket satın alma konusunda hiç de çekingen davranmadığını ortaya koyuyor.

Raporda, 2008'in ilk altı ayında toplamı 10,1 milyar dolar düzeyinde olan 92 adet birleşme ve satın alma işleminin gerçekleştirildiği belirtiliyor. Değeri açıklanmayan ve küçük olduğu için dikkate alınmayan işlemlerle birlikte bu rakam 11 milyar doları aşıyor.

Özelleştirme fırsatçılığı ve talan
Raporda 1 Ocaktan bu yana yapılan birleşme ve satın alma işlemlerinin yüzde 75'inin yabancı sermaye tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor. Bu işlemlerden en büyüğünü TEKEL sigara'nın BAT tarafından satın alması oluşturuyor.

Diğer yandan, işlemlere sektörel açıdan bakıldığında finans sektörü göze çarpıyor. Raporda, yılın ilk yarısında finans sektöründe toplam hacmi 4,2 milyar dolar olan 18 birleşme ve satınalma gerçekleştiği belirtiliyor. Bu rakam, 2007 yılında finans sektöründe yaşanan toplam birleşme ve satın almaların 1,5 katından fazla.

Birleşme ve satın almalar söz konusu olduğunda bu kadar öne çıkan yabancı sermayenin yeni ve özerk yatırımlar konusunda adının dahi anılmaması ise, yabancı yatırımların talancı niteliğini ortaya koyuyor. Mecbur kalmadığı müddetçe tek bir çivi dahi çakmayan yabancı sermaye, Türkiye'de başta halkın vergileriyle yapılmış ve AKP tarafından özelleştirilen kamu kuruluşları olmak üzere halihazırda yapılmış yatırımları ele geçirme peşinde koşuyor.