Şirketlerde yabancı hakimiyeti

Uluslararası Yatırımcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Uysal, 2002-2008 arasında 14 bin 109 adet, yabancı sermayeli veya bir şekilde yabancı sermayeyle bağlantılı şirket açıldığını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) YASED ( Uluslararası Yatırımcılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Uysal gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, dünyada ve Türkiye'deki ekonomik gelişmelere dair yaptığı değerlendirmede Türkiye'ye bu yıl ilk 4 ay 5,3 milyar dolar civarında giriş olduğunu ve ilk yarıda en az 7 milyar dolar düzeyinde bir rakamın görüleceğini belirtti. Uysal, gidişatın, YASED'in 2008 yılına ilişkin 15 milyar dolar civarındaki öngörüsünü doğruladığını ifade etti.

Tahir Uysal Türkiye'de açılan ve kapanan yabancı sermayeli şirket sayısına değindiği konuşmasında, "1954'ten 2002'ye kadar 5 bin 438 adet yabancı sermayeli veya ilintili şirket açılmış. 2002-2008 arasında ise 14 bin 109 adet açılmış. Bu rakam, yabancı sermayenin Türkiye'ye olan ilgisine ilişkin çok çarpıcı bir mesaj. Sadece 2007'de 3 bin 702 adet şirket yabancı sermaye ile ilgili hale gelmiş. 2008'de de trendin aynı seviyede devam ettiğini görüyoruz" dedi.

Yerli şirketlerin kapanma oranının artmasını "yerli yatırımcı tedirgin, yabancı yatırımcı ise işe uzun süre bakıyor" şeklinde değerlendiren Uysal Türkiye'nin siyasi belirsizliklere rağmen çekiciliğini sürdürdüğünü söyledi.

Yabancı yatırımcının "Türkiye'den memnun olduklarını ve yatırıma devam etmek istediklerini" belirten Uysal IMF ile ilişkiler konusunda ise "Türkiye'nin borç almakta bir sıkıntısı yok ancak pahalı borçlanıyoruz" dedi.

YASED Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Yenel ise, Türkiye'de yan sanayi şirketlerinde eleman bulma sıkıntısı yaşandığını, Türkiye'de nitelikli eleman ihtiyacı olduğuna işaret ederken ÖSS sınavına dair "Bir ülkeye bu kadar zararlı bir mekanizma daha kurulamaz. Seçme sınavı yanlış. Bu, endüstriye eleman yetişmesini engelleyen bir sistem" açıklamasında bulundu.