Sikorsky anlaşması imzalanıyor

Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti’yle yaptığı 3,4 milyon dolarlık uzun menzilli füze ihalesi görüşmelerine tepki gösteren ABD ile kritik bir sözleşmeye imza atıyor.

(soL-Haber Merkezi) Türkiye Çinli CPMIEC firmasıyla ihale görüşmelerine başlanan 3,4 milyar dolarlık uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemine tepki gösteren ABD ile bir "telafi" sözleşmesi gerçekleştirecek. Toplam 109 adet genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan projede, 21 Nisan 2011 tarihinde alınan Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararı ile Sikorsky firması ana alt yüklenici olarak seçilmişti. Ancak yaşanan pürüzler nedeniyle bir türlü sözleşme imzalanamamıştı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı kaynakları, Sikorsky ile önümüzdeki günlerde sözleşmenin imzalanacağını ifade etti. Tesliminin 2018'de gerçekleşmesi planlanan helikopterlere proje harici silah takılması ise ABD'nin izniyle yapılabilecek.

Bakan'dan Çin füzesi açıklaması
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bir soru önergesine verdiği yanıtta Çin’e verilen savunma sistemi projesinin yüklenici adayı CPMIEC kuruluşu tarafından yapılan ve/veya yaptırılan tasarım, geliştirme ve eklemelere ilişkin fikri ve sınai mülkiyet haklarının Türkiye’ye ait olacağını, alınacak sistemin “milli sistemlerle” uyumlu olacağını söyledi.

Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) arasında Savunma Sanayi İş Birliği Anlaşmasının taraflarca imzalandığını belirterek, söz konusu anlaşmanın içeriğinde Çin'in Ukrayna'dan satın aldığı Varyag uçak gemisinin boğazlardan sorunsuz geçiş iznine ilişkin herhangi bir husus yer almadığını bildirdi.

Çin’e verilen ihalede hala nihai karar verilmiş değil. Uluslararası yankı yaratan uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesinde 31 Ocak olarak belirlenen 3 ayrı firmanın tekliflerinin geçerlilik süresi 3 ay ötelenerek 30 Nisan’a uzatılmış durumda.