Şeker fabrikalarına İngilizler talip

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile yabancı şirketlerin şeker ticaretine katkı sunulacağını ileri sürdü. Yetkin, özelleştirilme sürecinin durdurulmasından yana.

soL (HABER MERKEZİ) Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci tarafından açıklanan gelecek 6 ayın özelleştirme listesinde yer alan şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı tepkiler sürüyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinin durdurulması gerektiğini savunurken bu fabrikaların özelleştirilmesinin basit bir işlem olmadığını söyledi. Türkiye şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde danışman şirket olarak İngiliz şirketinin seçildiğini anlatan Yetkin, söz konusu şirketin şeker kamışı ticareti ile ilgilendiğine dikkat çekti. Türkiye'de ise ağırlıklı olarak şeker pancarından şeker elde ediliyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın İngiliz şirket yerine bu işte uzman olan bir Türk şirketine danışmanlık görevi vermemesinin nedenini merak ettiğini ifade eden Yetkin, birilerinin bunu kamuoyuna anlatması gerektiğini bildirdi. Şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerine yabancı şirketlerin de katılacağına işaret eden Yetkin, ''Bir Alman ve Fransız şirketi, bu danışman şirketle birleşip 'Ben de talibim' dediği zaman bu ihalenin doğru olduğunu kim söyleyebilir?'' diye sordu.

Şeker fabrikalarının stratejik, sosyal, ekonomik ve siyasi anlamda son derece önemli olduğunu anlatan Yetkin, özelleştirme sürecinde konuyla ilgili meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve uzman kuruluşların temsilcilerinin görüşlerinin alınması gerektiğini savundu. Yetkin, doğrudan ve dolaylı yaklaşık 10 milyon kişiyi ilgilendiren şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinin durdurulması gerektiğini vurguladı.

İbrahim Yetkin, Konya ve Karaman'da bazı üreticilerin borçları nedeniyle elektriklerinin kesildiğini ve şeker pancarı tarlalarının sulanamadığını hatırlatırken, kuraklığın da etkisiyle üretimde düşme olabileceğini söyledi. Yetkin, bunun da şeker fiyatlarına yansıyabileceğini sözlerine ekledi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci özelleştirme programı ile ilgili yaptığı açıklamada, kamuya ait fabrikaların verimsiz, düşük kapasiteli ve rekabet edemez durumda olduğunu iddia etmiş, şeker fabrikalarıyla yerli ve yabancı yatırımcıların ilgilendiğini belirtmişti.