Satış ısrarının bahanesi KEY oldu

İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan eski TEKEL Likör Fabrikası arazisi, TOKİ iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş tarafından satılacak. Satışın gerekçesi olarak satış gelirlerinin bir türlü yapılmayan KEY geri ödemeleri gösteriliyor.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Mecidiyeköy'de bulunan eski TEKEL Likör Fabrikası arazisi Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle 1 Temmuz 2008'de üçüncü kez satışa çıkartılacak. Satışa gerekçe olarak, satıştan sağlanacak gelir ile sürekli çelişkili açıklamalara konu olan ve bir türlü tamamlanamayan Konut Edindirme Yardımı (KEY) geri ödemelerinin finanse edileceği belirtiliyor.

Eski Likör Fabrikası binası geçtiğimiz 25 Nisan ve 30 Mayıs tarihlerinde satılmaya çalışılmıştı. Bu ihalelerden birincisi ihaleye tek bir firma (Kiler) katıldığı için, ikincisi ise ihaleye katılan olmadığı için iptal edilmişti. İptal edilen ilk ihalede Kiler tarafından getirilen teklif 297,5 milyon YTL idi. İlk ihalenin tek katılımcısı olan Kiler'in temslcileri ikinci ihale günü de ihale salonuna gelmiş, ancak onlardan başka gelen olmadığı için teklif vermemişlerdi.

Satışın üstlenicisi durumundaki TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO'nun Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, ikinci satışta değeri KDV hariç 297,5 milyon YTL'ye çıkartılan araziden, vadeli satışı öngören hasılat paylaşımı yöntemiyle asgari 350-360 milyon YTL gelir elde etmeyi beklediklerini kaydetti. Vedat Demiröz, söz konusu arazinin üçüncü kez satılamaması halinde gelir paylaşımı yöntemini tekrar deneyeceklerini bildirdi.

Likör Fabrikası binası, İstanbul Mecidiyeköy'de, Ali Sami Yen stadyumunun yanındaki yeri ile büyük bir emlak rantı taşıyor. Bina halen Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı (BMVDB) tarafından, vergi rekortmeni şahıs ve şirketlere özel hizmet vermek için kullanılıyor. Bu ayrımcılığın rahatsızlık yaratacağı öngörülmüş olacak ki, BMVDB'nin sitesinde "Toplam vergi tahsilatının önemli bir parçasını oluşturan ve ekonomide belirli bir ağırlığı olan işletmelere sunulacak hizmetlerin düzeyi ve kalitesinin diğer mükelleflere sunulanın üzerinde olması ve bu firmalar için özel uygulama ve işlemler geliştirilmesi gereği bütün dünyada kabul görmüş bir gerçektir" şeklinde bir açıklama bulunuyor.