Sanayiciden durgunluk uyarısı

İzmirli sanayiciler, sanayinin durgunluk içinde olduğuna işaret ederken, kısır döngünün nasıl kırılacağını kimsenin tam olarak bilmediğini de ifade etmiş oldular.

soL (HABER MERKEZİ) 22-31 Ağustos 77. İzmir Enternasyonal Fuarı öncesinde İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş bölgedeki sanayi üretimi ve genel olarak sanayinin koşullarını değerlendirdi.

Basına verdiği demeçte Uğurtaş, Türkiye sanayinin durgunluk içinde olduğunun altını çizdi. Bölgedeki üretimin 2002'den bu yana yıllık ortalama yüzde 10 büyüdüğünü belirten, Uğurtaş, bu seneki büyümenin yüzde 10'un altında kalacağını söyledi. Uğurtaş, sırası ile durgunluktan en çok tekstil, makine, metal, yemek sanayi etkilendi derken, iş gücü kaybının da yüzde 5 civarında olduğunu ifade etti.

Eskisi kadar yatırım yok
Aktarılan bilgilere göre bölge, Gebze'den sonra Türkiye'deki en pahalı organize sanayi bölgesi olmasına rağmen şu anda birçok işyeri yarı fiyatına el değiştiriyor, satılık işyerlerinin sayısında artış gözlemleniyor.

7 milyon metre kare alan üzerine kurulu olan İAOSB'de başta ambalaj ve plastik, tekstil ve hazır giyim, otomotiv yan sanayi, metal, makine sanayi, gıda, elektrik, kimya olmak üzere 50'nin üzerinde sektörde 500 civarında fabrikanın üretim yapıyor, bunların 20'si yabancı şirketler. Bölgede yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor.

İAOSB'de yıllık ortalama 4-4,5 milyar dolarlık üretim gerçekleşirken, bunun sadece üçte biri ihraç ediliyor. 200 ihracatçı firma başta Almanya olmak üzere en çok AB ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, Rusya ve Orta Doğu ülkelerine ihracat gerçekleştiriyor.

Sanayicinden itiraflar
Uğurtaş, 3-4 sene önce sanayinin milli gelirdeki payı yüzde 22'lerdeyken bugün yüzde 19'lara gerilediğini ifade ederken, bu eğilimin önlem alınmaması durumunda devam edeceğini savundu. Emtia ve enerji fiyatlarındaki artış, maliyet ve satış fiyatları arasındaki makasın daralması gibi başlıkların sanayi açısından sorun taşıdığını söyledi.

Uğurtaş birçok sanayicinin artık, fabrikasını küçültüğünü ancak aynı malın benzerini Uzak Doğu'dan ithal edip kendi malının yanında onu sattığının altını çizdi.Ancak Uzakdoğu ülkeleri ile rekabet edebilecek koşullara sahip olduklarını dillendiren Uğurtaş, bir tek lojistik avantajımız vardı ama Çin büyük kargo uçakları aldı dedi. Kısır döngüyü kırmalıyız diyen Uğurtaş'a göre sanayiye yatırım şart.

Vergi indirimi kıdem tazminatı
AKP'den beklentilerini de sıralayan Uğurtaş, enerjide vergi indirimi talebinde bulundu. Doğalgaz bağımlılığına dikkat çekerken Uğurtaş, işçilerin kıdem tazminatı hakkına da saldırmayı ihmal etmedi. Uğurtaş, "50 kişiyi geçen işletmelerdeki zorunlu istihdamlar kaldırılmalı. Kimse 50 kişiye çıkmıyor, 49'da kalınıyor. Bu önlemler alınmadığı sürece insanlar yatırım yapmaktan vazgeçiyor, bu da istihdama yansıyor" dedi.