Sanayi üretimi eksiye düştü

Büyümenin öncü göstergesi olarak kabul edilen sanayi üretimi yıllık bazda değişme göstermezken, aylık bazda ise eksiye geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2013 Mart dönemine ilişkin Sanayi Üretim Endeksi verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,9 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 arttı.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2013 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,5 arttı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 4,0 azaldı.

Sanayi üretimi, takvim etkisinden arındırılmış olarak bu yılın mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 artarken, ana sanayi gruplarındaki en yüksek artış yüzde 3,7 ile dayanıksız tüketim malı imalatında görüldü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en fazla azalış bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 6,7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 8,8 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, yüzde 8,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış mobilya imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 17,0 ile mobilya imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 2,9 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç), yüzde 2,6 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı takip etti.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, şubat ayı verisi yüzde 1,6'dan yüzde 1,5'e revize edildi.

Ergün: “Bu veriler yüzde 4’lük büyüme hedefinin yakalanacağına işaret ediyor”
Mart ayı sanayi üretim verilerini değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu verilerin yüzde 4’lük büyüme hedefinin yakalanacağına işaret ettiğini savundu.

AA’nın haberine göre Ergün, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) 52'nci Olağan Genel Kurulu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Mart ayına ilişkin Sanayi Üretim Endeksi'nin beklentilerden az arttığının belirtilmesi üzerine Ergün, bu yıl için öngörülen yüzde 4 büyüme hedefine, ertelenmiş yatırımların da devreye girmesiyle ulaşılabileceğini iddia etti.

Mart ayı göstergelerinin Türkiye'nin imalat sanayisinde çarklarının döndüğünü gösterdiğini anlatan Ergün, "Dönemsel düşünürseniz, aylık düşünürseniz bu aya bakarak geleceğe dair karar verirseniz yanlış karar vermiş olursunuz. Dolayısıyla, bu ayki veriler veya bu çeyreğin verileri işin tamamını ifade eden veriler değildir. Ama bu veriler bile Türkiye'nin yüzde 4'lük büyüme hedefinden sapmadan yoluna devam edebileceğini gösteren verilerdir" şeklinde konuştu.

(soL- Ekonomi)