Piyasaya açılan sağlıkta çarpıcı tablo: Özel hastaneler hem vatandaşı hem devleti soyuyor

Yapılan araştırma neticesinde “fark ücreti” adı altında vatandaşı soyduğu öğrenilen özel hastanelerin bununla yetinmeyip aynı zamanda devleti de “yoğun bakım bedeli” adı altında soyduğu ortaya çıktı.

AKP’nin sağlıkta dönüşüm politikalarının önemli bir ayağını oluşturan “Özel hastaneleri halka açma” projesinde ortaya çıkan skandallara bir yenisi daha eklendi. Çok sayıda özel hastanenin "yoğun bakım" hizmet bedeli adı altında SGK'yı dolandırdığı açıklandı.

Konuyla ilgili bugün bir açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çok sayıda hastanenin "yoğun bakım" hizmet bedeliyle SGK'yı dolandırdığını bildirdi.

Bakan Çelik, hastanelerin isimlerini özel ve ticari hayatın gizliliği nedeniyle açıklamadığını belirterek, hastanelerle ilgili soruşturma açıldığını ve paraların tahsili yoluna gidildiğini ifade etti.

Özel hastanelerden milyonluk soygun
Geçtiğimiz ekim ayında SGK tarafından yapılan denetimlerde ise kimi özel hastanelerin 2. ve 3. basamak yoğun bakım yatağı olmadığı halde devlete 4 milyon 72 bin 232 lira fatura keserek milyon dolarlık soygun yaptığı öğrenilmişti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), "Risk Odaklı Denetim Modeli"ni kullanarak, "riskli" olduğunu tespit ettiği bin 322 özel sağlık hizmet sunucusu ile 2 bin 364 eczaneyi denetime almıştı. Denetim sonucu, 94 özel hastanenin 2. ve 3. basamak yoğun bakım yatağı olmadığı halde 94 özel hastanenin 2. ve 3. basamak yoğun bakım işlem bedellerine ait toplam 4 milyon 72 bin 232 lirayı kuruma fatura ettiği belirlenmişti.

“Fark ücreti” soygunu
Daha önce Hasta Aktivistleri Derneği'nin İstanbul'da yaptığı bir araştırmada, yasal mevzuata göre özel hastanelerin en fazla yüzde 90 fark ücreti alabilecekken, yüzde 150-200 hatta 300'e varan oranlarda fark ücreti alarak vatandaşları soyduğu ortaya çıkmıştı.

Hasta Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Orhan Demir, bu yolla özel hastanelerin hem yasaya muhalefet etmiş olduğunu hem de haksız ve yersiz kazanç elde ettiklerini, devletin ise buna göz yumduğunu dile getirmişti.

Aç gözlü sağlık sermayesi daha fazlasını istiyor
“Fark ücreti” adı altında vatandaşı, “yoğun bakım hizmet bedeli” adı altında ise devleti soyan özel hastaneler ise 7 yıldır gelirlerinde hiçbir artış olmadığını iddia ederek vatandaşın sağlığa daha fazla ödeme yapmasını talep ediyor.

TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclisi Başkanı Seyit Karaca sektörünün temel sorunları üzerine yaptığı bir konuşmada, en son fiyat artışının 2005 yılında gerçekleştiğini ileri sürerek vatandaşın sağlığa daha fazla ödeme yaparak üzerine düşen fedakârlığı yerine getirmesini talep etmişti.

(soL- Haber Merkezi)