Piyasacılık devlete 'dokuz doğurtuyor'

Bakan Çelik, özel hastanelere açılan teşvik yollarının işi nerelere götürdüğünü kendi ağzından anlattı. Piyasacılık, bir kadına senede dokuz kez doğum bile yaptırıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Sosyal Güvenlik Kurumu'yla (SGK) anlaşmalı özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde 'sınırsız ödeme' yüzünden önemli yolsuzlukların yaşandığını açıkladı. Çelik'in sağlık sistemi üzerine yaptığı açıklamalarda, AKP'nin izlediği piyasacı sağlık politikalarının nereye vardığı tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor. Yaptığı açıklamada, sınırsız ödemenin suistimale çok açık olduğunu söyleyen Çelik, "Şu anda 6 ilimizdeki hastanelerde incelemelerimiz sürüyor. Daha önce yaptığımız bazı saptamalara göre, aynı kadının bir yılda 9 kez doğum yaptığına, yoğun bakımdaki bir hastanın yattığının dışında mide filminin çekildiğine dair faturalar gördük" şeklinde konuştu.

Çelik'in bu uygulamaları getiren AKP hükümeti değilmiş gibi, özel hastanelerde sosyal güvenlik kapsamında karşılanan bedelin yanı sıra vatandaştan yapılan sınırsız tahsilatın haksızlık ve yolsuzlukları gündeme getirmesini söylemesi ise şaşkınlık yarattı. Çelik, "900 YTL'lik bir ameliyata 11 bin YTL'lik fatura kesen hastaneler var. Vatandaş daha iyi hizmet aldığını düşünerek elindeki avucundaki son kuruşu bile hastaneye ödüyor. Bu haksız faturalara 'dur' demek durumundaydık. Evet, vatandaş özel hastaneye fark ödesin ama 10 kata kadar çıkmasın" dedi. Çelik ayrıca, bu yıl özel hastanelere SGK'dan akacak kaynağın 3.5 milyar YTL olarak planlandığını, ancak trendin bu rakamın 6 milyar YTL'ye çıkabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Şimdi mi anladınız!Çelik'in "Özel hastanelerin fazla sayıda açılmasıyla birlikte kamuda doktor ve hemşire sıkıntısı da ortaya çıktı. Özellikle Anadolu'da bu sıkıntı daha fazla hissedildi. Sağlık Bakanlığımız da bunu dikkate alarak özel hastane kurulması konusunda daha titiz davranma yolunu seçti" açıklamalarıda dikkat çekti.