Petrol fiyatları bu kez niye düşüyor?

11 Temmuz’da 147 dolara ulaşarak yeni bir rekor kıran petrol fiyatları dün 125,63 dolar olarak belirlendi. Bir haftanın içinde petrol fiyatlarının 20 doların üzerinde azalması özel bir örnek olarak literatüre geçti.

soL (HABER MERKEZİ) Dün itibari ile en iyi kalite Amerikan ham petrolünün varil fiyatı son zamanların en düşük düzeyi olan 125,63 dolar olarak belirlendi. Ham petrol fiyatı 11 Temmuz'da varil başına 147 dolarla rekor kırmıştı. Son 6 haftanın en düşük düzeyine inen petrol fiyatlarının düşme eğiliminde olup olmadığı tartışılıyor. Geçtiğimiz hafta içinde petrol fiyatlarının bir günde 10 dolar düşmesi bu düşünceyi güçlendiriyor.

Bu gelişmeler petrol fiyatlarına ne oluyor sorusunu gündeme getirirken, uzmanlar fiyatların düşme eğiliminde olduğuna dikkat çekiyorlar.
Enerji talebi azaldı, arz biraz arttı
Son düşüş ile ilgili olarak, Dolly Kasırgası'nın Meksika Körfezi'ndeki petrol ve doğal gaz tesislerini dolayısıyla üretimi etkilemeyeceği anlaşılınca piyasalarda meydana gelen rahatlamanın fiyatları etkilediği ifade edilirken, Amerika'nın enerji talebinin azalmasının bunda etkili olduğu üzerinde duruluyor.

Citi Futures Perspective adlı şirketin enerji sektörü uzmanı Tim Evans ham petrolün varil fiyatında son haftalarda görülen 20 dolar civarındaki düşüşün arz ve talep dengesindeki değişimin küresel düzeyde piyasayı etkilediğini söyledi.

Ham petrol fiyatı Amerikan dolarının değer yitirişi karşısında bir tür tampon işlevi gördüğünden, doların Avro karşısında güçlenmesi de petrol fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.

Uzmanlar, son gelişmelerin, yükselişe geçen piyasanın güç kaybı anlamına geldiği yorumunda bulunuyor. Bazı uzmanlar ise olması gerektiğinden daha fazla değer kazanan ve piyasada oluşan balonun patlamasını beklediklerini ancak bu düşüşün bu anlama gelip gelmediğini tanımlamak için erken olduğunu ifade ediyorlar.

Petrol arzındaki artışın söz konusu olduğu, petrol fiyatlarının arz ve talep koşullarının dengelenmesine bağlı olarak belli bir düzeye inebileceği üzerinde duruluyor.