Paran kadar sağlık diyen AKP, tüp bebek ve ortodontiyi sigorta kapsamından çıkarıyor

Paran kadar sağlık uygulamasının öncüsü olan AKP hükümeti, şimdi de bütçe dengesinin bozulduğu gerekçesiyle bir çok tedaviyi sigorta kapsamından çıkararak vatandaşın bütçesine ek yükler getirecek.

AKP hükümeti bir yandan bütçe gelirlerini arttırmak için bir çok kalemde yaptığı yeni zamlarla halka saldırırken diğer yandan da giderleri kısmak için kamu harcamalarında kesinti yapmaya devam ediyor.

Bilindiği gibi ilk kesintilere sosyal güvenlik ve sağlıktan başlayan AKP, sınırlanan ilaç alımı ve SGK’lıların diş tedavisinde özel hastanelerden hizmet alımını öngören düzenlemeden vazgeçilmesinin ardından şimdi de tüp bebek uygulamasını ağlık sigortası kapsamından çıkarılmaya hazırlanıyor.

Ekonomi koordinasyon kurulu toplantısında SGK’nın tüp bebek uygulamalarının çalışanların sağlık sigortası kapsamından çıkarılmasını önerdiği öğrenildi.

“Ortodonti de sigorta kapsamından çıkarılmalı”
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bir başka önerisi ise, diş hekimliği alanında ortodonti uygulamalarının sigorta kapsamından çıkarılması oldu. SGK ayrıca, tedavi sırasında halen uygulanmakta olan bazı testlerin ve bazı fizik tedavi uygulamalarının da sigorta kapsamından çıkarılmasını, bunları yaptıranların ödemeleri kendi ceplerinden yapması gerektiğini savundu.

Zaten sınırlı olan tüp bebek tedavisinden kazanç uman AKP, saldırmaya devam edecek
Mevcut uygulamaya göre, kadının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması şartıyla üreme tedavisi hizmetleri, evli sigortalıların en fazla iki denemeyle sınırlı kalmak şartıyla tüp bebek tedavisi devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca tüp bebek tedavilerinden yararlanabilmek için en az beş yıldır genel sağlık sigortalısı (veya bakmakla yükümlü olunan kişi) olup, 900 gün prim ödemiş olmak şartı aranıyor.

AKP’nin halen yürürlükte olan uygulamaya göre, bazı sınırlar ve kısıtlar altında olan tüp bebek tedavisinin dahi bütçede bir takım iyileşmelere yol açacağını savunması, kapıda olan iktisadi kriz endişesiyle halka daha çok saldıracağının kanıtı niteliğinde.

(soL- Haber Merkezi)