Özelleştirme, hayvancılığı da bitiriyor

Hayvancılık sektöründe on yılı aşkın süredir yaşanan gerilemenin arkasında da özelleştirmeci zihniyet var. Amasya'nın Suluova ilçesinde yaşananlar, Türkiye'de hayvancılığın nasıl çökertildiğinin örneği.

soL(HABER MERKEZİ) Amasya'nın Suluova ilçesindeki besi hayvanı sayısı, 10 yılda 40 binden 15 bine kadar geriledi. Canlı hayvan stoğundaki bu gerilemenin başlıca sebebinin hayvancılık sektörünü art arda vuran özelleştirmeler olduğu belirtiliyor.

Suluova Besiciler Kooperatifi Başkanı İdris Yavuz, hayvan sayısındaki düşüşün yanı sıra, kooperatif üye sayısının da 700'den 350'ye indiğini belirtti. Besiciliğin artan yem fiyatları ve et kaçakçılığı yüzünden gerilediğini ifade eden Yavuz, özelleştirildikten sonra Et Balık Kurumu'nun asli görevini yerine getiremez hale geldiğini vurguladı. Yavuz, Et Balık Kurumu'nun sözleşmeli besicilik, canlı hayvan alımı ve pazarlamasından çekilmesiyle birlikte, canlı hayvan sektöründe büyük miktarda dolandırıcılık yaşanmaya başladığını belirtti.

Şeker Fabrikaları aynı zamanda yem kaynağıydı
Yavuz, artan yem fiyatlarının başlıca sebepleri arasında Şeker Fabrikaları'nın işlemez duruma getirilmiş olmasını da gösterdi. Suluova'da besiciliğin bölgedeki şeker fabrikasının kurulmasıyla başladığını anlatan Yavuz, şeker üretiminden arta kalan pancar küspesinin besicilere ucuz yem kaynağı teşkil ettiğini belirtti.

Şeker Fabrikaları'nın özelleştirme sürecine girmesiyle birlikte şeker üretiminin de durma noktasına geldiğini ifade eden Yavuz, bunun sonucunda besicilerin de yüksek yem fiyatlarıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.