Orman yağmasına hazırlık yönetmeliği

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Ağaçlandırma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, orman arazilerine inşaat yapılmasının önünü açacak hükümler içeriyor.

soL (HABER MERKEZİ) Orman Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Ağaçlandırma Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile orman arazilerine inşaat yapılmasının önünün açıldığı kaydedildi.

odadan yapılan açıklamada, Ağaçlandırma Yönetmeliği'nden "Orman içinde yapılaşmak yasaktır" maddesinin kaldırıldığı ve beton zemin üzerine nasıl yapılar yapılacağının bile tarif edildiği vurgulandı.

"Yangın havuzu diye havuzlu villa yapacaklar"

İstanbul Orman Mühendisleri Odası Başkanı Besim Sertok, yönetmelikte yapılan değişikliklerin orman arazilerinin talan edilmesine nasıl zemin hazırladığını örneklerle anlattı.

Yeni yönetmelikte daha önce taşınabilir su depoları olarak ifade edilen yangına karşı önlemlerin, "beton yangın havuzu" şeklinde ifade edildiğine işaret eden Sertok, bunun istismara davetiye çıkartan bir ifade tarzı olduğunu belirtti. Sertok, "ormancılar olarak daha önce yaşananlardan biliyoruz ki, bu beton zemin üzerine yapılmış her türlü hava hallerine dayanıklı 'beton yangın havuzu' diye yönetmelikte ifade edilen şeyler 'havuzlu villalar' olarak hayata geçecektir" şeklinde konuştu.

Meyve ağaçları yoluyla 2B yağması

Sertok, yasada yer alan "meyve ağaçlarının olduğu yer orman vasfını kaybetmiştir" şeklindeki hükmün de istismara açık olduğunu belirtti. "İnsanlar, ormanın içindeki açıklıklara bir takım binalar ve meyve ağaçları diktiğinde, burasını 8-10 yıl sonra çok rahat kendine tahsis ettirebilecek ve 'orman vasfını kaybetmiştir' diye 2B olarak çıkartabilicekler" diyen Sertok, bu konudaki çelişkilerin yarattığı tehlikeye işaret etti.

Sertok ayrıca, Orman Mühendisleri Odası olarak yönetmeliğin değiştirilmesi için 30 Haziran'da Danıştay'a başvuracaklarını söyledi.