Ölçülü faiz artışı

Para Politikası Kurulu faiz oranlarını 0.50 oranında artırırken, faiz artışının önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

soL (HABER MERKEZİ) Sıkı para politikası uygulamasını temel alan Merkez Bankası, enflasyonun yükseliş eğilimine karşı faiz oranlarını artırıyor. Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Durmuş Yılmaz başkanlığında gerçekleştirdiği toplantıda, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yarım puan yükseltti.

Para Kurulundan genel değerlendirme
Faiz politikası dışında ekonomideki güncel gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda, petrol fiyatlarının Nisan Enflasyon Raporu'ndaki varsayımların belirgin olarak üzerinde seyrettiğine dikkat çekildi. Bu çerçevede, enflasyonun kısa bir süre yüksek seviyelerde seyrettikten sonra kademeli bir düşüş eğilimine girerek 2009 sonunda yüzde 7,5 olan hedefe yakın gerçekleşeceği öngörüldü.

Kurul, Mayıs ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma sonrasında kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediği değerlendirmesinde bulundu.

Bununla birlikte Kurul, "süregelen belirsizlik algılamaları ve arz yönlü şokları" enflasyon artışı üzerinde risk oluşturan unsurlar olarak tanımlarken, bundan dolayı olumsuz etkileri gidermek için dönem dönem ölçülü faiz artırımına gidileceğine vurgu yapıldı.

Para kurulunun aldığı karar göre faiz oranları şu şekilde belirlendi. Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 16.25'ten yüzde 16.75'e yükseltildi. Borç verme faiz oranı yüzde 20.25 düzeyinde sabit tutuldu. Geç likidite penceresi faiz oranları Bankalararası para piyasasında saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12.25'ten yüzde 12.75'e yükseltildi. Borç verme faiz oranı ise yüzde 23.25 düzeyinde sabit tutuldu. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranının yüzde 19,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar verildi.