Mortgage'ın ikiz kuleleri çatırdıyor

ABD mortgage piyasasının borçlarının yaklaşık yarısını üzerinde tutan Fannie Mae ve Freddie Mac bankaları ikinci çeyrekte büyük miktarda zarar yazdı.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'de devlet desteği ile mortgage piyasası borçlarının yarısını üzerinde tutan Freddie Mac ve Fannie Mae bankaları yılın ikinci çeyreğinde 3 milyar dolardan fazla zarar etti.

Çarşamba günü ikinci çeyrekte 821 milyon dolar zarar ettiğini açıklayan Freddie Mac'in ardından dün de Fannie Mae toplam 2,3 milyar, hisse başına ise 2,54 dolar zarar açıkladı. Bu rakam, hisse başına beklenen 0,97 doların çok üzerinde bulunuyor.

Fannie Mae, ilk çeyrekte de 2,51 milyar dolar zarar etmişti. Açıklamanın ardından Fannie Mae hisseleri hızla düşmeye başladı ve yaklaşık yüzde 10 değer kaybederek 8,98 dolar seviyesine indi.

Fannie maliyetleri kısmaya çalışıyor
Fannie Mae başkanı ve genel müdürü Daniel H. Mudd, bankanın ilk etapta 7 milyar dolarlık ekstra kaynak yaratmak için harekete geçtiğini belirtti. Bu doğrultuda dividant ödemelerini yüzde 85 düzeyinde kısan banka, maliyetlerde de yüzde 10'luk bir kesinti hedefliyor.

Banka ayrıca "Alt-A" tipi borçları satın almayı bırakacağını açıkladı. Alt-A borçları, kredibilitesi yüksek ancak kazancına dair net bilgiler bulunmayan kişilere verilen borçları kapsıyor.

Bütün bunlara rağmen, Fannie Mae ve Freddie Mac'in en az iki çeyrek daha büyük zararlar yazması bekleniyor. İki Bankanın arkasında ABD hükümetinin desteğinin bulunması, aynı zamanda yazılan zararların vergi mükelleflerinin cebinden çıkacak olması anlamına geliyor.

İki banka, ABD mortgage piyasası borçlarının yaklaşık yarısını üstlenmiş durumdalar. Bu rakam, toplamda beş trilyon doları aşıyor.