‘Milli özelleştirme’ balonu patladı

Oyak Genel Müdürü Ulusoy'un "Erdemir'e yabancı ortak istemiyoruz" açıklamasının ertesi günü, dünyanın bir numaralı çelik devi ArcelorMittal'in Erdemir'deki hissesini yüzde 25'e çıkarttığı açıklandı.

soL (HABER MERKEZİ) Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'un dün yaptığı "Erdemir'e yabancı ortak istemiyoruz" açıklamasının hemen ardından, ArcelorMittal'in Erdemir'deki hissesini yüzde 25'e çıkarttığı açıklandı.

İştirakler vasıtasıyla 13 Haziran'da aracı kullanılmadan Erdemir hissesi satın alındığını İMKB'ye bildiren ArcelorMittal, hisse alımının daha önce yüzde 13,68 olan Erdemir hissesini yüzde 24,99'a çıkarttığını belirtti. Hisse ve hisse bedeli takasının bugün itibariyle gerçekleştirileceği kaydedildi.
ArcelorMittal'in bu hamlesi, iş çevrelerinde Erdemir'i tamamen ele geçirme yönünde atılmış bir ilk adım olarak yorumlandı.

Halk "milli özelleştirme" diye kandırılmıştı
Erdemir'in OYAK tarafından satın alınması halka "yabancı değil asker aldı, milli özelleştirme yapıldı" yalanlarıyla yutturulmuş, ancak özelleştirmeden kısa bir süre sonra, özelleştirme ihalesinde OYAK'ın rakibi konumunda olan Arcelor Erdemir'in hissedarı konumuna gelmişti.

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, dün çeşitli gazetelerde yayınlanan değerlendirmesinde Erdemir konusunda "İlk günlerde yabancı ortağın bize sinerji getireceğini düşünmüştük. Bugün geldiğimiz noktada böyle bir sinerjiye ihtiyacımız kalmadı. Erdemir'e ben Oyak'ı yönettiğim sürece yabancı ortak düşünmüyoruz. Erdemir'i isteyen varsa, gitsin borsadan alsın" şeklinde bir beyanatta bulunmuştu.

ArcelorMittal'in piyasadaki Erdemir hisselerini topladığı açıklamasının bu beyanatın hemen ertesi günü yapılması kafalarda soru işaretleri bıraktı.

Oyakbank ismi de tarihe karışıyor
Öte yandan Oyak'ın Hollanda merkezli ING Bank'a sattığı Oyakbank Temmuz ayında ismini değiştiriyor. Bankanın ING adını almasıyla birlikte Oyakbank ismi tarihe karışacak.
Ulusoy, dün yayınlanan değerlendirmelerinde Oyakbank konusunda da "Daha önce planladığımız şekilde doğru zamanı, iyi müşteriyi bulunca bankamızı 2,7 milyar dolara sattık" açıklamasında bulunmuş, Oyakbank'a "tam bir 'girişim sermayesi' gibi davranmış olduklarını" söylemişti.