Merkez Bankası enflasyon tahminini yüzde 7.4'e yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılının son enflasyon raporunu açıkladı. Başçı, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini 1,2 puan artırarak 7,4'e yükselttiğini söyledi.

Enerji fiyatları ve vergi artışlarından sonra TCMB, yılsonu enflasyon tahminini yukarı çekti. Merkez Bankası’nın yılın son enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıl sonu enflasyon tahminlerinin 1,2 puan artarak yüzde 7,4'e çıktığını dile getirdi.

Son dönem açıklanan verilerin amacına ulaştığını kaydeden Erdem Başçı, net ihracatın büyümeye katkısının arttığını belirtti. Genel olarak ihtiyatlı bir duruş sergilediklerini kaydeden Başçı, küresel ekonomideki belirsizlileri gündeme getirerek bu duruşun korunduğunu ifade etti.

Anka'nın haberine göre, enflasyon rakamlarının öngörülerden yüksek gerçekleşmesinde petrol fiyatlarında ve işlenmiş gıdadaki artışı neden olarak gösteren Başçı, çekirdek enflasyon tarafında öngörülere paralel bir seyir olduğunu söyledi.

Başçı enflasyon raporu açıklamasında petrol fiyatları için 2012 yılı ortalama beklentilerini 110 dolardan 112 dolara çektiklerini, 2013 yılı ortalaması için 100 dolardan 107 dolara çıkarttıklarını açıkladı. İthalat fiyatlarındaki varsayımları da yukarı çektiklerini açıklayan Merkez Bankası Başkanı bu değişikliklerin yıl sonu enflasyon tahmininde 0,4 puan yükseltici yönde etki edeceğini dile getirdi.

Vergi ve enerjinin yılsonu enflasyonunda 0,9 puanlık etkisi olduğunu belirten Başçı önceki raporda yüzde 0,7 olan gıda fiyatları tahmininde değişiklik yapmadıklarını söyledi.

Raporda Merkez’in enflasyon beklentisi 1,2 puanlık artış ile yüzde 7,4’ye çıkarken orta vadede enflasyonun yüzde 5 civarında istikrar kazanacağı tahminine yer verildi.