Meclis yasar, Kilci satar

ÖİB Başkanı Kilci, özelleştirme sırasının şeker fabrikalarına geldiğini, ayrıca 2008 yılı içerisinde köprü ve otoyollar ile Milli Piyango idaresi'nin satılacağını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Başkanı Metin Kilci, özelleştirme programında sıranın Türkiye Şeker Fabrikaları'na (TŞFAŞ) geldiğini, ayrıca 2008 yılı sonuna kadar otoyol ve köprüler ile Milli Piyango İdaresi'nin (MPİ) satılacağını söyledi.

Kilci ayrıca, Elektrik Üretim A.Ş.'ye (EÜAŞ) ait santrallerin özelleştirilmesi için Meclis'te kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu'nun Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesinin beklendiğini bildirdi.

Sıra Şeker Fabrikaları'nda
TŞFAŞ'ye ait toplam 25 fabrikanın altı ayrı grupta satılacağını belirten Kilci, bütün şeker fabrikalarının ihale sürecini bu yıl içinde başlatmayı planladıklarını ve ilk ihalelerin yaklaşık bir ay içinde açılacağını söyledi. İhalelerin sırayla yapılacağını belirten Kilci, hangi fabrika grubuna öncelik vereceklerinin ise henüz belli olmadığını söyledi.

Şeker sektöründe ciddi bir "rasyonelleştirme" ihtiyacı olduğunu iddia eden Kilci, TŞFAŞ'nin maliyetlerinin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Kendisinden bekleneceği üzere "üretimde etkinlik ve verimliliğin ve piyasada rekabetin sağlanmasının tek yolu özelleştirme ve serbestleştirme" iddiasında bulunan Kilci, amaçlarının bu olduğunu söyledi.

Sene sonuna kadar...
Kilci ayrıca, MPİ özelleştirmesine başlamak için ilgili karar tasarısının Meclis'ten geçmesini beklediklerini söyledi. Meclis tatile girmeden yasanın çıkması halinde özelleştirmenin sene sonuna kadar tamamlanacağını dile getiren Kilci, özelleştirmenin on yıllık lisans devri şeklinde yapılacağını belirtti. Kilci, yerli ve yabancı çok sayıda şirketin MPİ özelleştirmesi ile ilgileniyor olduklarını dile getirdi.

Köprü ve otoyolların satışı ile ilgili olarak da, ihalenin bu yıl içerisinde yapılacağını ancak tamamlanmasının 2009'a sarkabileceğini söyleyen Kilci, bu özelleştirme için de Meclis mesaisine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Rekabet Kurulu'nun, çok net söylememekle birlikte Boğaziçi Köprüsü'nün ayrı tutulması yönünde bir kararı olduğunu anımsatan Kilci, "Boğaziçi Köprüsü'nü muhtemelen ayrı değerlendireceğiz ve otoyol ağının ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün oluşturduğu paketten ayrı tutacağız. Bunun için de alternatif planlarımız var" dedi.

Elektrik üretimi için yasa bekleniyor
Kilci, EÜAŞ'a ait santrallerin özelleştirilmesine ilişkin sürece de TBMM'de kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu'nun Cumhurbaşkanı'nın onayı ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başlanacağını bildirdi.

Elektrik üretimine dair özelleştirmenin, dağıtım kadar uzun sürmeyeceğini belirten Kilci, EÜAŞ'a ait varlıkların özelleştirilmesinde önceliğin termik santrallerde olacağını ifade etti.