Mc Donalds'ın sırrı ortaya çıktı!

"Kriz fatihi" Mc Donalds'ın kanserojen bir madde olduğu ifade edilen Magnesol XL adlı kimyasal yağları kullandığı ortaya çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Geçtiğimiz günlerde Mc Donalds adlı fast food zinciri hakkında basında "Krizden etkilenmeyen bir tek o!" şeklinde haberler ortaya çıkarken, yaşanan yeni gelişmeler Mc Donalds'ın "kriz sırrı" hakkında çeşitli ipuçları sunuyor. TBMM'ye de taşınan iddialara göre, kanserojen etkisi olduğu ifade edilen Magnesol XL adlı kimyasalın "Kızartmalık yağlarınızı dökmeyin! Artık Magnesol XL var" sloganıyla fast food zincirlerine pazarlandığı ve bunun Mc Donalds tarafından da kullanıldığı ortaya çıktı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Magnesol XL için verilen ithalat izninde, kullanım alanı, "sakız, pirinç, tuz, peynir, şekerleme (çikolata hariç) gibi gıda maddelerinin sadece yüzey uygulamalarında, tava, teneke yüzeylerini yağlamada katkı maddesi olarak" ifade edilirken, yanmış kızartma yağlarının rengini açıp, kokusunu yok ederek, yeniden kullanılmasını sağlayan Magnesol XL'in fast food sektöründe de kullanıldığı ortaya çıktı. Bu kimyasalın pazarlamasında, "Kızartmalık yağlarınızı dökmeyin! Artık Magnesol XL var" sloganı kullanılırken, kimyasalın kapkara yanmış yağlara dahi katıldığı anda rengi sapsarıya dönüştürdüğü ve yanık yağ kokusunu da yok ettiği belirtiliyor. Bu şekilde kullanıldığında, aynı yağın en az 9 gün kullanılabildiği ifade edilirken, işlemin aynı yağ üzerinde defalarca uygulanması ile de, sürenin 20 güne kadar ulaşmasının sağlandığı kaydediliyor. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından verilen izinde, kullanım alanı olarak "yanmış kızartma yağlarının rengini açmak ve kokusunu yok etmek" tanımlanmıyor.

Kullanılmış yağın kalitesi nasıl artıyor?

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili inceleme başladığı ifade edilirken, "Bahse konu olan ürünlerin belirtilen amaçlar dışında kullanıldığının tespit edilmesi durumunda, Gıda Kanunu çerçevesinde işlem yapılacaktır" denildi. Kimyasalı geliştiren, The Dallas Group of America adlı şirket ise Türkiye'deki avukatları Ayşe Hergüner Bilgin ve Okan Gündüz aracılığıyla yaptığı açıklamada, Magnesol XL adlı ürünün "Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü'nce kurulan uzman komite JECFA tarafından gıda maddelerinde kullanılan filtrelemeye yardımcı ve topaklanmayı önleyici bir madde olarak tanımlandığını" öne sürdü. Açıklamada, ürünün ABD dahil tüm dünyada 10 binlerce restoran tarafından kullanıldığı söylenirken, "Magnesol XL ürünü kızartma yağının kalitesini, daha uzun bir süre yüksek seviyede tutarak yağın kullanım ömrünü uzatır" sözlerine yer verildi. Şirket ürüne ilişkin olarak "Bugüne kadar satışa sunulduğu hiçbir ülkede de sağlığa zararlı etkisi bulunduğuna yönelik bir şikayet bulunmamaktadır" derken, ürünün "yasal tüm izinler ithalatçı firma tarafından alınmak suretiyle satılmakta" olduğu kaydedildi.

"Kötü niyetimiz yok, yağı temizliyoruz"
Konuyla ilgili Türkiye'deki büyük fast food zincirlerinden de açıklama gelirken, Burger King ve Kentucky Fried Chicken adlı şirketler bu kimyasalın restaurantlarında kullanmadıklarını iddia ettiler. Son günlerde "Krizden etkilenmeyen bir tek o!" başlıklı haberlerle basına yansıyan Mc Donalds şirketi ise maddeyi kullandığını açıkladı. Şirketin Kurumsal İletişim Müdürü Nedret Türkkuşu yaptığı açıklamada, , "Türkiye'ye Tarım Bakanlığı'nın onayı ile ithal edilen Magnesol XL maddesi, kızartma yağlarımızın filtre edilmesi sürecinde yağın kalitesini bozan parçacıkları temizlemek üzere, tamamıyla gıda kanunu çerçevesinde belirtilen usuller ile kullanılıyor" dedi.

TBMM gündemine de taşınan kimyasal için MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e yönelttiği soru önergesinde konuyla ilgili ayrıntılı inceleme talep etti.

Hızlı ye, hızlı tüket, "ağır" ol!