Lira'da değer kaybı sürüyor

Cumhurbaşkanlığı seçiminin geride bırakılmasına rağmen siyesetteki belirsizliklerin devamı ve Türkiye'nin kredi notuna ilişkin uyarılar, lira üzerinde olumsuz etki yaratmaya drevam ediyor.

(soL - Ekonomi) Kredi derecelendirme şirketi Moody's'in geçen hafta, cumhurbaşkanlığı seçimleri ardından politik gerginliğin 2015 seçimlerine kadar devam edeceğini açıklaması ve Ukrayna'da süregelen kriz nedeniyle Cuma günü 2 lira 17,8 kuruşa yükselen dolar, bugün de 2 lira 16 kuruşa çekildikten sonra, tekrar 2 lira 17 kuruşun üzerine çıktı. Avro da 2 lira 90 kuruşun üzerine yükselirken, yarı yarıya dolar ve avrodan oluşan döviz sepeti de 2 lira 54 kuruş düzeyini geçti.

Döviz piyasalarındaki hareketlerin yanında Borsa İstanbul'da da hisse senedi fiyatların da düşüşler yaşandı. Güne 77 bin puanın üzerinde başlayan Borsa İstanbul Endeksi 76 bin 700 puanın da altına çekildikten sonra, 76 bin 700 ila 76 bin 800 puan aralığında hareket etmeye başladı.



Altın bin 300 dolar seviyesinde
Ortadoğu ve Ukrayna'daki jeopolitik risklerin artırmasıyla uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, geçen hafta bin 315 dolara kadar yükseldikten sonra, haftanın ilk işlem gününe bin 300 dolar sınırının hemen üzerinde başladı. Türkiye'de de 91 liranın üzerine çıkan bir gram altın, haftanın ilk günü 90 lira düzeyinde işlem görürken, fiyatın jeopolitik risklerde küçük de olsa gevşemeler yaşanana kadar sürebileceğine işaret ediliyor.