Lehman gayrımenkul varlıklarını sıvılaştırıyor

ABD merkezli büyük yatırım bankası Lehman Brothers'ın, portföyünde bulunan 40 milyar dolar değerindeki gayrımenkul varlıklarını nakide çevireceği öğrenildi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'deki mortgage krizi nedeniyle sorun yaşayan büyük bankalardan Lehman Brothers'ın (LB), portföyünde bulunan 40 milyar dolar değerindeki varlığı satışa çıkardığı belirtildi. Gayrımenkul ve gayrımenkul türevi kıymetli kağıtlardan oluşan varlık paketinin tek parça halinde satılması hedefleniyor.

Ne var ki, varlık paketinin gerçek değeri konusunda alıcıların LB analistleri kadar iyimser olmadığı belirtiliyor. Alıcıları ikna etmeye çalışan LB, varlık paketinde satış sonrası yaşanması muhtemel bir değer kaybının ilk 5 milyar dolarlık kısmını karşılamaya hazır olduğunu açıkladı.

"Amaç elden çıkartmak"
Bankanın içinden sızan haberlere göre, paketin tek parça halinde satılamaması durumunda LB gayrımenkul varlıklarını parçalayarak satmaya hazırlanıyor.

Bu durumda varlıklarda önemli ölçüde değer kaybı yaşanması beklense de, uzmanlar LB'nin zaten temel olarak elindeki gayrımenkul türevi varlık portföyünü küçültmeye çalışıyor olduğunu ve bir miktar sermaye kaybını göze aldığını belirtiyorlar.

LB'nin bu tutumu, mortgage türevi varlıkların değerinin daha da düşeceğini bekliyor olduklarını gösteriyor.

LB'nin satmaya çalıştığı varlık paketi geçtiğimiz kasım ayı sonunda 52 milyar dolar değer taşıyordu. Bu rakam, mayıs sonu itibariyle 40 milyar dolara inmişti. Bu 40 milyar doların 29,4 milyar doları mortgage ve mortgage türevi kağıtlardan, 10,6 milyar doları ise gayrımenkullerden oluşuyor.