Kurtarma için 700 milyar dolar

ABD Başkanı George Bush yönetiminin zor durumdaki şirketleri iflastan kurtarmak için Kongre'ye önerdiği para miktarının 700 milyar dolar olduğunu açıkladı. Plan 2 yıl için geçerli olacak. Plan, 1929 krizinden sonra uygulanacak olan en büyük mali kurtarma planı olarak tanımlandı.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Başkanı George Bush yönetiminin zor durumdaki şirketleri iflastan kurtarmak için Kongre'ye önerdiği para miktarının 700 milyar dolar olduğunu açıkladı. Daha önce Hazine Bakanı Paulson yaptığı açıklamada 100 milyarlarca dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti. ABD'deki iflasların maliyetinin 2 trilyon civarında olduğu belirtiliyor. 700 milyar dolar ABD GSMH'sinin (Gayri Safi Milli Hasıla) yüzde 5'ine eşit büyüklükte.

Taslak planın 1929 krizinden sonra en büyük mali kurtarma planı olduğu belirtiliyor. Dikkati çeken bir diğer nokta, taslak planın iki yıl için geçerli olacak olması. Bu da Kasım seçimlerinden sonra seçilecek ABD Başkanı ve Kongre'nin, planın sorumluluğunu devralacak olması anlamına geliyor.

Alternatiflerinden daha ucuza mal olacak
Taslak planda, iki yıl içinde, herhangi bir mali kuruluşun ödenemeyen borçlarının devralınması için hükümete geniş yetki veriliyor. Bazılarının Paulson planı olarak adlandırdıkları taslağı savunan Bush, planın vergi gelirlerinin önemlice bir bölümünün tahsis edilmesini gerektirdiğini ancak, bunun Amerikan halkına alternatiflerinden daha ucuza mal olacağına kani olduğunu vurguladı. Bush, "Hiçbir şey yapmamanın riski, paketin riskini aşıyor ve zaman içinde paranın büyük kısmını geri alacağız" dedi. Planın, ABD'nin bütçe açıklarını artırıcı etki yaratması ve vergi mükelleflerine ek yükler getirmesi bekleniyor.

Bush, "İnsanlar sistemimize şüpheyle bakmaya başladı, insanlar güvenini kaybediyor. Mali sistemimize güven duyulmasının önemini idrak ediyorum" ifadelerini kullandı.

Başkan Bush, konuyla ilgili olarak Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, "Tasarının çabucak geçmesi için Kongre ile birlikte çalışacağız" dedi. Planın ayrıntılarına girmeyen Bush, "Bu büyük bir paket, çünkü problem büyük" şeklinde konuştu.

Hazine Bakanı Paulson'un ise görüşmeler sırasında, "Ya bu planla kurtarırız, ya da Tanrı'dan yardım istemek zorunda kalırız" şeklinde konuştuğu belirtiliyor.

Beyaz Saray ve Kongre yetkilileri, tasarının önümüzdeki hafta kabul edilmesini bekliyor.