Kriz sürtünecek, bakanlar basacak

Başbakan Erdoğan, her geçen gün genişleyen siyasi dağarcığına iki kelime daha ekledi. Krizin "sürtünüp geçeceğini" söyleyen Erdoğan, bakanları da "baskına gitmeye" çağırdı.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Erdoğan, krizin Türkiye'ye "ne yapacağı" konusunda yeni bir kavram kullandı. Erdoğan ekonomik krizin "sürtünüp geçeceğini, geçerken de bir hasar vereceğini" söyledi.

15. İstanbul Ev Tekstili Fuarı'nın açılışında konuşan Erdoğan ayrıca, tekstil üreticilerini "yanlarına bakan alıp baskına gitmelerini" çağırırken, bankaları da yüksek faizler ile "kapitalizmin acımasız yüzünü" gösteriyor oldukları için uyardı.

Teğet geçecek demek sürtünecek demek
Türkiye'nin dünya krizi karşısında "son derece tutarlı bir duruş sergilediğini" savunan Erdoğan "biz bu krizi en az zararla atlatan ülke olacağız iddiamı devam ettiriyorum, arkasındayım ve 'teğet geçecek' diyorum" şeklinde konuştu.

Erdoğan ayrıca bir süredir ne anlama geldiği her düzeyde tartışmanın konusu olan "teğet" kavramına da kavramın mucidi olarak açıklık getirdi. "Teğet geçmesi demek bize zarar vermeyecek anlamında değil, sürtünüp geçecek" şeklinde açıklayan Erdoğan "sürtünürken tabii bize de bir hasar verecek" dedi.

Baskın Bakan'ındır
Tekstilcilerin Çin malı hammaddeden yapılan kaçak üretim konusundaki şikayetlerine yanıt veren Erdoğan, tekstil patronlarını "yanlarına bakan alıp baskına gitmeye" çağırdı.

"Bize ihbar edin, biz de oraları basalım" şeklinde konuşan Erdoğan devamla "nerede merdiven altı çalışma varsa, her yeri basacaksınız ve bunu yanınızda bakanlar olarak yapacaksınız. Alacaksınız İçişleri Bakanlığını da yanınıza, gümrük de yanınızda olacak. Hep beraber gidip basacaksınız" şeklinde konuştu.

Tekstil patronlarının Erdoğan'ın tavsiyesini uygulamaya başlaması durumunda İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın baskından baskına koşmaktan başka bir iş yapıp yapamayacağı tartışma konusu, dolayısıyla Erdoğan'ın "bakan" derken "bakanlık yetkilileri"ni kast ettiği düşünülüyor. Öte yandan, ihbarcı patronlar, bakanlık ve gümrük yetkililerinin yanı sıra muhtemelen televizyon kameralarının da olacağı toplu baskınların hayli tantanalı olması bekleniyor.

Yapmayın, kapitalizmin ne olduğunu gösteriyorsunuz
Erdoğan ayrıca, bankacılık sektörünü de faizleri düşürmüyor olduğu için eleştirdi. Bankaların "biz Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu faiz oranlarına inmek durumunda değiliz" şeklinde bir yaklaşım içerisinde olduğunu belirten Erdoğan, "buna saygı duyarım, ama doğru bulmam" dedi.

Sözlerini "çünkü bu acımasız bir yaklaşımdır" diye sürdürdü. Bankaların bu tutumunun kapitalizme karşı olanları haklı çıkarttığı uyarısında bulunan Erdoğan, "'Bu acaba kapitalizmin acımasız yüzü müdür?' diye yaklaşanlara biraz haklılık payı kazandırıyor gibi geliyor bana. Onun için burada biraz daha insaflı olmak durumundayız" şeklinde konuştu.