Kriz İngiltere’de yeni bir dev doğurdu

Kriz İngiltere'de yeni bir "süperbanka" doğurdu. Ülkenin en büyük konut kredisi kuruluşu HBOS, en büyük bankalardan biri olan Lloyds TSB ile birleşti. İngiliz hükümetinin HBOS'un iflasına izin vermediği, böylesi bir birleşmeye göz yumduğu bildiriliyor.

soL (HABER MERKEZİ) İngiltere'nin en büyük konut kredisi kuruluşu olan HBOS((Halifax &amp Bank of Scotland) da 14 Eylül'ü birleşerek atlatmaya çalışıyor. Kara pazartesinin ertesinde yüzde 40 değer kaybı açıklanan HBOS, İngiltere'nin en büyük bankalarından Lloyds TSB ile birleşme görüşmelerini başlattı. 22 milyon müşterisi bulunan HBOS, İngiltere'de tasarruf edilen her 6 sterlinden 1'ini kendi bünyesinde muhafaza ediyor. Her 2 banka müşterisinden biri HBOS'la ilişki halinde.

Sıra İngiltere'de mi?
HBOS'un iflası durumunda, zaten ekonomik durgunluk ilan eden İngiliz ekonomisinde kriz İngiltere'yi vuracak mı endişesi öne çıktı.Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Bradford &amp Bingley's başta olmak üzere, bazı yerel konut kredisi şirketlerinin mali güç notlarını düşürürken, Moody's, İngiltere'de, konut kredisi veren bu kurumların, kayıplarının arttığını ve sermaye toplama zorluğu içinde olduklarını bildirdi.

Bu gerekçelerle, HBOS'un iflasına izin verilmediği görülüyor. Lloyds TSB arasında birleşmeye gidilmesine Hazinenin ve Londra'daki mali kurumları denetleyen Mali Hizmetler Yönetiminin olumlu baktığı belirtiyor.

Birleşme sonrasında, Lloyds'un İngiltere konut kredisi piyasasında daha büyük bir yer edineceği ve büyüyen varlığıyla daha sağlam bir mali konumda olabileceği düşünülüyor. Normalde bu tür bir birleşmenin rekabet koşulları gereğince inceleneceği belirtilirken bu kez hükümetin böylesi bir birleşmeye sıcak baktığı vurgulanıyor.

Birleşme ile İngiltere'deki mevduat ve konut kredisi işlemlerinin üçte birini elinde tutan bir dev daha doğmuş oldu. Halifax ile Bank of Scotland 2001 yılında birleşerek HBOS adını almıştı. Birleşme öncesinde Lloyds TSB konut kredisi işlemleri açısından yüzde 8 payıyla dördüncü sıradaydı. Pazarın yüzde 20'si ise HBOS elinde bulunuyordu.

Anlaşma uyarınca Lloyds TSB, HBOS hissesi başına 2,32 sterlin ödeyecek. HBOS'u satın almanın Lloyds'a maliyeti yaklaşık 12 milyon sterlin olacak.

Birleşmenin tablosu:
Şubeler - Lloyds 1.900 HBOS 1.100
Müşteriler - Lloyds 16 milyon HBOS 22 milyon
Çalışanlar - Lloyds 70 bin HBOS 72 bin
Mevduatlar - Lloyds İngiltere'nin 4. bankası HBOS pazar lideri
Mevduat hesaplarındaki tutar - Lloyds 65 milyar sterlin HBOS 139 milyar sterlin