Kocaeli’nin kriz raporu: 51 bin işsiz

Kriz dibi gördü, görmedi tartışmaları sürerken, Kocaeli’ndeki işsiz sayısı, resmi rakamlara göre 51 bine ulaştı.

soL (Kocaeli) Hükümet kriz önlemleri adı altında yeni teşvik ve istihdam paketleriyle patronları korumaya devam ederken, işsizlik tavan yapıyor. Patron örgütlerinin 'kriz varsa çare de var' sloganıyla tüketime teşvik çalışmaları işsizliği gizleyemiyor. Geçen yıl 37 bin olan kayıtlı işsiz sayısı, bu yıl 51 bine çıktı.

Kurs çok, iş yok
İŞKUR Kocaeli İl Müdürü Öztekin Kaşukçi'nin verdiği bilgiye göre, geçen yıl 37 bin olan kayıtlı işsiz sayısının, kriz dolayısıyla yaşanan işten atılmalar sonucu 51 bine çıktığını belirterek, "En büyük sorun nitelikli eleman sıkıntısıdır. Bunun için Milli Eğitim ve Büyükşehir Belediyesi ile kurs merkezleri açtık" dedi. Toplamda 4 bin 100 kişinin kurslarda eğitildiğine de değinen Kaşukçi, "Bu yılın sonunda 16 bin kişi nitelikli eleman olacak. 2011 yılında ise hedefimiz 65 bin kişinin eğitim alması'' diye konuştu.

14 bin kişi işsizlik maaşı alıyor
Kaşukci, kayıtlı işsizlerden 14 bin 145'inin işsizlik maaşı aldığını da ifade ederken, herkes işsizlikten yakınıyor Simit satıcıları, fiyatı 75 kuruş olan simitin satışında bile önemli bir düşüş yaşandığına dikkat çekiyor. Satıcılar, "Beş kişi bir simit alır hale geldi. Simit bile artık 'gıdım gıdım' tüketiliyor'' dedi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yerleşik esnaf da, ''Sevgi Mağazaları'nın işlerini olumsuz etkilediğini'' ifade ediyor. Esnaf, ayakta kalmak için belediyeden destek beklediğini, ancak bu şekilde piyasanın canlanabileceğini belirtiyor.

Umutsuz bekleyiş
Öte yandan, Amele Pazarı'nda yevmiye karşılığı iş bekleyenler ise günlerdir işe çıkamadıklarını söylüyor. Umutsuz bekleyişlerine devam eden yevmiyeciler, krizin en çok işsizleri ve orta gelirin altında yaşamaya çalışan vatandaşı vurduğunu belirtiyor. Ayda en fazla bir hafta iş bulabildiklerini belirten yevmiye işçileri, çoğu zaman ekmek parası dahi kazanamadıklarını dile getiriyor. Bir piyango satıcısı ise boş ceplerini göstererek, "Daha önceden satacak bilet bulamazdık. Şimdi bilet alan yok. Kriz vatandaşın korkulu rüyası oldu. Kimsenin eli cebine gitmiyor' diyerek, insanların umudunu dahi tükettiğini vurguluyor.