Kim bu Demirörenler?

Önce tarihi ve kültürel dokuyu hiçe sayarak İstiklal Caddesi’ne kaçak katlı alışveriş merkezi diktiler. Sonra Milliyet’i ve Vatan’ı satın aldılar. Peki kim bu Demirörenler?

Doğan Gazetecilik bünyesindeki Milliyet ve Vatan gazeteleri Demirören ve Karacan gruplarına satıldı. Anlaşma uyarınca bu iki grup Milliyet’i yaklaşık 48 milyon dolara, Vatan’ı 26 milyon dolara satın aldı.

Doğan Gazetecilik A.Ş'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan özel durum açıklamasında, ''Şirketimiz bünyesinde yayınlanmakta olan Milliyet Gazetesi'ne ait tüm marka ve isim hakları ile internet sitesi alan adlarının (www.milliyet.com.tr) KDV dahil 47 milyon 960 bin ABD Doları bedel üzerinden şirketimizin 129 milyon TL sermayesinde yüzde 99,99 oranında pay sahibi olduğu ve bünyesinde Vatan Gazetesi'nin tüm marka ve isim hakları ile internet sitesi alan adlarını barındıran Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A.Ş'de sahip olduğumuz beheri 100 TL nominal değerli 1 milyon 289 bin 996 adet hisse senetlerinin tamamının 26 milyon ABD Doları bedel üzerinden, Demirören ve Karacan Grubu'nun ortak girişim şirketi DK Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş'ye satışı konusunda, Şirketimiz ile DK Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş. arasında genel esaslarda mutabakat sağlanmıştır'' denildi.

Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, satışla ilgili olarak "Doğan Yayın Holding olarak medyada küçülmek istediğimizi uzun süre önce paylaşmıştık. Bu düşünceyle Milliyet ve Vatan'ın satışına karar verdik. Ali Karacan uzun süredir 'bu projeyi nasıl yapabilirim' diye çalışıyordu. Daha sonra Demirören ailesinin katılmasıyla hızlandı. Yabancı yatırımcılar yazılı basınla ilgilenmiyorlar, onların önceliği TV varlıklarına yatırım yapmak. Taleplerini bildiren yerli yatırımcılar oldu ama ciddiyete dönüşmemişti. Duygusal olarak gazetenin kurucularına geçmesi kararımızda etkili oldu. Duygusal olarak bizi pozitif yönde etkiledi” dedi.

Eski patron geri geldi
Ercüment Karacan’ın yılar önce Aydın Doğan’a sattığı Milliyet, tekrar Karacanların eline geçti. Ali ve Ömer Karacan, babalarının sattığı Milliyet’in yarı hisseli ortağı oldu.

Milliyet'te foto muhabiri olarak medya dünyasına giren Ali Karacan, daha sonra kardeşi Ömer Karacan ile 1 Numara Medya Grubu şirketini kurdu ve 1994'te Number One FM'i hayata geçirdi. Number One FM’in oldukça popülerlik kazanmasıyla şirket, Klas FM ve Fashion One gibi radyo ve televizyon kanalları ile büyüdü. Bunun yanı sıra 1980’lerden itibaren Karacan Yayınevi’nin faaliyetlerine hız verildi. Yayınevinin ağırlık verdiği, sınavlara yönelik test kitapları tüm Türkiye’de oldukça rağbet gördü.

Karacan Holding, yıllar önce sattığı Milliyet’in yarı hissedarı olarak Demirören Holding ile ortak oldu.

Kim bu Demirören?
Daha önce medya sektöründe faaliyet göstermemiş Demirören, Milliyet ve Vatan’ı satın alarak basın yayın dünyasına adım attı.

Likit petrol gazı dağıtımı yapmak için 53 yıl önce kurulan Demirören Grubu ise bugün 4 ana iş kolunda faaliyet gösteriyor. Demirören Petrol ve Gaz Grubu Türkiye'nin ilk ve en büyük entegre tüplü gaz ve otogaz şirketi Milangaz’ın yanı sıra Likid Gaz, Mutfak Gaz, Güneş Gaz, Demirören Tüp AŞ ve M Oil Petrol’ün sahibi. Türkiye’nin en büyük petrol şirketlerinden Petrol Ofisi ile anlaşan Milangaz, Oto LPG sistemlerinde sektörün öncülerinden. Demirören bünyesinde faaliyet gösteren Parsat Piston da alanındaki lider firmalardan biri.

Azerbaycan’da da faaliyetlerine ağırlık veren Demirören, Azerbaycan'ın en büyük petrol dağıtım şirketi Azpetrol’ün ve bölgenin en büyük ağır sanayi fabrikalarından Azerelektroterm’in de sahibi.

1958'de İstanbul'da Etiler'de kurulan Ata Koleji de Demirören grubuna ait.

Demirören, faaliyet gösterdiği bu iş kollarının yanı sıra farklı sektörlere yönelik ihalelere de giriyor. Hükümetin, geliri bin 500 doların altındaki illere yatırım teşviki sağlayan yasayı çıkarmasından yararlanan şirket, Van'da 1.7 milyon dolara dolum tesisi kurmuştu. İçme suyu sondajı, havuz inşaatı gibi ihaleler alan Demirören, son olarak İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ihalesine girmiş ancak ihaleyi alamamıştı.

Beşiktaş da kazanç kapısı
Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ise adı sıkça duyulan isimlerden. Bir spor kulübü başkanından çok iş adamı kimliğinin olanaklarından sonuna kadar yararlanan oğul Demirören, spor faaliyetleri ile ilgili ihalelerde adı sıkça geçenlerden. Sporu kazanca çevirmeyi ilke edinmiş, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin de başkanı olan Yıldırım Demirören, geçtiğimiz haftalarda ''sermaye piyasası mevzuatına aykırı işlemler'' yapmaktan ceza almıştı. Demirören, Turkcell Süper Lig yayın ihalesi başkanlığı gibi pek çok ihalede etkin rol alıyor.

İstiklal’in yüzkarası Demirören AVM
Türkiye’de yıllardır faaliyet gösteren Demirören Grubu’nun adı geçtiğimiz aylarda İstiklal Caddesi’nde inşa ettikleri Demirören AVM ile sıkça duyulur olmuştu. İstiklal Caddesi’nin tarihi ve kültürel dokusunu hiçe sayarak hızla yükselen inşaat her türlü hukuksuzluğu da beraberinde getirmişti. Demirören, inşaatı Yenileme Kurulu’nun onayıyla yaptığını her fırsatta vurgulasa da Vakıflar Müdürlüğü’nün arşivinden alınan eski bina planına uygun davranılmadığı ortaya çıkmıştı. Yanındaki tarihi Serkıl Doryan apartmanının saçak kotunu geçmemesi gerekirken Demirören AVM bu sınırı fazlasıyla geçmişti.

Demirören’e AKP kıyağı
İstikal’deki koruma altına alınmış binalardan birine göz diken Demirören için AKP de elinden geleni yaptı. 2004’te Serkıl Doryan’ın saçak kotunu aşmayacak bir bina yapılmasının önü açılırken, 2007’de Demirören AVM’nin bulunduğu alan, bakanlar kurulu kararıyla yenileme alanı olarak belirlendi. 2008’de Yenileme Kurulu, Demirören binasının cephe ve yüksekliğinin, hemen yanı başındaki tescilli binayla uyumlu olmadığına hükmetse de 2010’da aynı kurul, yapılan cephe revizyonunu onayladı.

Demirören Holding, AKP iktidarı döneminde yatırımlarını daha da artırarak zenginliğine zenginlik kattı. Şirketin patronu Erdoğan Demirören Türkiye’nin en zenginleri listesinde hızla yükseliyor. 2009’da 77. Sırada yer alan Demirören’in, 2010’da Türkiye’nin 53. en zengini olması dikkat çekiyor.

(soL - Haber Merkezi)