Kıdem tazminatında son durum

AKP hükümetinin emekçilerin önemli kazanımları arasında yer alan kıdem tazminatını gasp etmeye yönelik operasyonunun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

(soL - Ekonomi) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçinin çalışırken, işten çıkartılırken, evlenirken, askere giderken ve emekli olurken, "en büyük güvencesi" olan kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasıyla ilgili yapılmak istenen yasal düzenleme hazırlığının devam ettiğini duyurdu. Geçen hafta ise söz konusu hazırlıklar kapsamında ortaya çıkan 6 sayfalık metnin ilgili sosyal taraflara gönderildiği kaydedilmişti.

Hükümet tarafından hazırlanan düzenlemenin ortaya çıkan ayrıntılarına göre, kıdem tazminatı için oluşturulacak fonun bireysel emeklilik sistemi içinde değerlendirilmesi gündemde. Emeklilik şirketleri ise, kıdem tazminatı fonunun bireysel emeklilik sisteminde değerlendirilmesini deyim yerindeyse ellerini ovuşturarak bekliyor.

Hürriyet’in haberine göre, Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emeklilik fonlarının yönetim, saklama şekli ve şeffaf yapısı ile güvenilirliğini kanıtladığını söyledi. Mete Uğurlu, oluşturulacak kıdem tazminatı fonlarının da bu organizasyonel ve teknik alt yapı içinde değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

Avıvasa Emeklilik ve Hayat, “Tüketicilerin Tasarruf Tutumları Araştırması” 2013 yılı sonuçlarına göre, Türk halkının tasarruf yapmasının önündeki en büyük engelin yüzde 46 oranla mevcut borçları olduğunu kaydetti.

Devlet garantör olmayacak
Emeklilik fonu sistemi bütün çalışanları kapsayacak ve geçmiş dönemde işe başlayanlar dâhil herkes bu düzenleme kapsamında olacak. Her işçi adına, özel emeklilik şirketlerinde bir adet emeklilik fonu oluşturulacak. İşverenler SGK primleriyle birlikte, belirlenen zorunlu emeklilik primini işçi adına yatıracak.

Geçmiş dönemde çalışmaya başlayanların hakları devam edecek. Ancak, işçi ve işveren anlaşmasına bağlı olarak, yeni kurulacak fona kaynak aktarılmak şartıyla çalışanlar fon sistemine geçmekte serbest olacak.

Taslağa göre, işverenlerin yatırmadığı primler varsa, bireysel emeklilik şirketi bu yatırılmayan primlerin tutarı ve yatırılması halinde ne kadar nema elde edileceğini hesaplayarak işçiye bildirecek, işçi de işverenden tahsil edecek.

İzmir’de kıdem tartışması
Kıdem tazminatında yapılacak düzenleme konusunda işçi ve işveren sendikalarından, İzmir’de “uzlaşmazlık” mesajı geldi.
5. İzmir İktisat Kongresi’nde Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik’in katıldığı oturumda kıdem tartışıldı.

Acar kıdem tazminatı konusunun mutlaka çözülmesi gerektiğini belirterek, Türk-İş Genel Sekteri Kavlak, bu konuda Türk-İş Genel Kurulu’nda alınan kararı hatırlatarak, “İşçinin kıdem tazminatına dokunan hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz. Kıdemde geriye gidiş girişimini genel grev sebebi sayarız. Dolayısıyla bu konuda hiçbir değerlendirmede bulunmanın anlamı yoktur” dedi.

TİSK Başkanı Kutadgobilik ise kıdemle ilgili çalışmalar hakkında yeterince haberdar olamadıklarını eleştirerek, yapılan taslakların yeterince tarafların görüşlerini yansıtmadığını ifade etti. Kutadgobilik, “Bizi dinlemeden karar verilemez” dedi.