KEY ödemeleri bugün

KEY ödemeleri 8,5 milyon çalışanı ilgilendirirken bankalar borç tahsili için KEY ödemelerine el koymayı planlıyor.

soL (HABER MERKEZİ) İçerdiği birçok belirsizlik nedeni ile tartışılan Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri bugünden itibaren başlıyor. Ödemeler, 1 YTL ile bin 391 yeni lira arasında değişecek. Hak sahipleri ne kadar para alacaklarını www.keyodemeleri.com adlı internet adresinden kimlik numarasıyla öğrenebilecek.

1987-1995 arasında çalışanları konut sahibi yapmak için tasarruf birikimi sağlamak amacıyla kesilen paraların geri ödenmesinden yaklaşık 8.5 milyon kişi yararlanacak. Toplam geri ödeme tutarı ise 2.8 milyar YTL olarak belirlendi.

Daha önce Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar tarafından yapılan açıklamada, en küçük ödeme dilimi olan 0-50 YTL diliminden sonra en büyük hak sahibi sayısının, en yüksek dilim olan 1000 YTL ve üzeri diliminde bulunduğu belirtilmiş, bu da tartışmalara yol açmıştı.

Ziraat Bankası'nın ödemeleri gerekçe göstererek borçlu olan ve KEY almaya hak kazanan çalışanlarının borçlarının karşılığı olarak KEY ödemelerine el koyacağını açıklaması da bir başka tartışma konusu oldu. Böylelike borçlarını tahsil edemeyen bankalar KEY ödemeleri sayesinde bunu gerçekleştirme olanağı elde edecek.

Ziraat Bankası, 1000 YTL ve üzerinde KEY ödemesi alacak olanları ise özel müşteri olarak ilan etti. Banka Müdürü Çağlar, Ziraat Bankasının 1000 YTL ve üzerinde alacağı olanlar için komisyon ücreti ve faiz oranında avantaj sağlayarak, alacağının 10 katına kadar kredi verilmesine yönelik çalışmaları olduğunu belirtti. "1.000 YTL üzerinde alanlara böyle bir kredi ürünü geliştirelim diye düşündük" şeklinde açıklamada bulunmuştu.