Kamu emekçileri yoksulluk sınırının altında yaşıyor

Açlık sınırı 1060 TL, yoksulluk sınırı ise 3351 TL olarak hesaplayan KESK-AR raporunda, son yapılan “sefalet zammı”nın ardından 4 kişilik bir aileyi geçindirmek zorunda olan bir kamu emekçisinin maaşının yoksulluk sınırının altında kaldığını açıkladı.

KESK Araştırma Departmanı KESK-AR, 4 kişilik bir aile için 2012 yılı Eylül ayına ait açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Yapılan araştırmada 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması olan açlık sınırı 1060 TL, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı ise 3351 TL olarak gerçekleşti.

Hesaplamaya göre 4-6 Yaş Kız Çocuğu için açlık sınırı 207,27 TL, 15-19 yaş erkek çocuğu için 298,32 TL, yetişkin kadın için 272,71TL ve yetişkin erkek için 281,66TL olarak gerçekleşti.

Gelir dağılımında adaletsizliğin giderek bozulduğu ülkemizde kamu emekçileri de günden güne yoksulluk sınırının altında bir yaşama mahkûm edildiğinin dile getirildiği araştırmada TÜİK verileri hatırlatıldı. TÜİK verilerine göre ülkede yüzde 20’lik gelir grubu dilimlerinde, en yüksek gelire sahip kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 46,7 iken, en düşük gelire sahip kesimin toplam gelirden aldığı pay ise sadece yüzde 5,8’tir.

En son açıklanan enflasyon rakamlarına göre, eylül ayı enflasyonu yüzde 9,19 olarak hesaplandı. Harcama grupları analizine göre ise alkollü içecekler ve tütün grubundaki artış yüzde 18,88 konutta yüzde 12, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 10,39 olarak gerçekleşti.

Araştırmada kamu emekçilerine yapılan yıllık ortalamada yaklaşık yüzde 6 ücret zammının ise hayat pahalılığı karşısında yaşanılan mağduriyetleri gidermenin çok uzağında kalarak, refah kayıplarını kat be kat körüklediği belirtildi.

Buna göre KESK-AR raporunda, son yapılan “sefalet zammı”nın ardından, aile yardımı hariç en düşük memur maaşı 1,518 TL, ortalamada ise kamu emekçilerinin ücret ortalaması 1,946 TL ve aile yardımı dâhil gelirlerde ise en düşük kamu emekçisinin maaşı 1,762 TL, ortalamada ise 2,045 TL olduğunu ifade etti.

Bugün Türkiye'de hane halkına özgü beslenme kalıbı ve TÜİK madde fiyatları dikkate alınarak KESK-Ar tarafından yapılan hesaplamaya göre, 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 1060 TL, yoksulluk sınırı ise 3351 TL olarak hesaplandı.

Bu hesaplamadan yola çıkarak yapılan araştırmada, 4 kişilik bir aileyi geçindirmek zorunda olan bir kamu emekçisinin maaşının, gıda harcamalarından sonra zorunlu bir diğer tüketim olan konut, elektrik, gaz harcamalarına yetişmediği, sağlık, eğitim, ulaşım gibi zorunlu maliyetleri için ise borçlanmak zorunda kaldığına dikkat çekildi.

(soL- Ekonomi)