İstanbul'u bankalar işgal edecek

İstanbul'un "bölgesel ve küresel finans merkezi" olması yönündeki hedefler, büyümeye başladı. İstanbul'u dünyadaki ilk beş finans merkezinden biri yapmaya çalışıyorlar.

soL (HABER MERKEZİ) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in İstanbul'un finans merkezi olması yönündeki potansiyelini değerlendirmesinin ardından, şimdi de bunun gerçekleşmesi halinde dünyadaki yerinin ne olacağı tartışılıyor.

Türkiye Bankalar Birliği'nin ''İstanbul: Uluslararası Finans Merkezi'' raporunda, İstanbul'un 30 yıl içinde Londra, New York, Şangay ve Tokyo'ya rakip olmasının beklendiği söyleniyor, Türkiye'deki ucuz işgücü piyasası ve AKP iktidarının piyasacı ön açıcılığıyla, İstanbul'un rakipleri arasında öne çıkacağına dikkat çekiliyor.

İstanbul'un 10 yıl içinde bölgesel finans merkezi konumuna ulaşması hedefi öne çıkarken, 2025 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) yıllık 20 milyar dolar katkı ile 150 bin kişilik ek istihdam sağlanacağı beklentisi, finans merkezi yaratmanın meşruluğunu sağlama çabası olarak göze çarpıyor.

İstanbul "dönüşecek"
İstanbul'dan bir finans merkezi yaratılırken, önemli bir görev de yerel yönetimlere düşüyor. İstanbul'un dünyanın ilk beş büyük finans merkezi arasında olması durumunda, ulaşım ve çevre açısından yeniden düzenlenmesi gerektiği üzerinde duruluyor.

Programın başarısı için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin özellikle altyapı ve gayrimenkul planlama grubundaki katkısının kritik olduğu belirtilirken, İstanbul Finans Merkezi'nin, kuruluş çalışmaları, tasarım ve hayata geçirilme aşamaları dikkate alındığında, 18-21 ayda faaliyete geçmesi planlanıyor.

Böylelikle, 2010 Dünya Kültür Başkenti projesiyle İstanbul'da birçok mahalle yeniden düzenlenirken, "kentsel dönüşüm" yoluyla, İstanbul'a finans merkezi "alanları" da yaratılmış olacak. İletişim altyapısının iyileştirilmesi, gerekli ev ve ofis yatırımlarının yapılması, artan nüfusa oranla yeterli sayıda park ve spor merkezlerinin planlanması da, İstanbul için konulan hedefler açısından önem taşıyor.

AKP iktidarının faydası sermayeye
İstanbul'un finans merkezi olarak dönüşümünden kimlerin fayda sağlayacağı ise çok açık. AKP'nin piyasacı politikalarının somut adımları arasında "İstanbul'un bir finans merkezi olması" önemli bir yer işgal ederken, özellikle Türkiye-AB ilişkilerinin, yerel sermayenin büyümesinin ve İstanbul'daki "kentesel dönüşüm" sürecinin bu dönemin hedefleri olduğu görülüyor.

Konuyla ilgili olarak: http://haber.sol.org.tr/ekonomi/2056.html